articol susținut de

Dr. Cezara Bucur, specialist în infertilitate: „Mă fascinează pacientele care trec prin proceduri nenumărate pentru a deveni mame! Am avut o pacientă căreia i s-au transferat 23 de embrioni. Acum are gemeni”

Laura Udrea, redactor
cezara bucur
La dr. Bucur ajung de multe ori paciente cu probleme mari de fertilitate, după o serie de proceduri eșuate, dar care au încă în suflet speranța că, într-o zi, vor deveni mame. FOTO: Centrul Columna

Dr. Cezara Bucur, medic primar obstetrică-ginecologie, cu competențe în fertilizarea in vitro, este unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în domeniu din țara noastră. De 25 de ani, de când s-a dedicat trup și suflet acestei meserii, a ajutat la venirea pe lume a mii de copii. Jumătate dintre ei au fost obținuți prin metode de reproducere asistată. La dr. Bucur ajung de multe ori paciente cu probleme mari de fertilitate, după o serie de proceduri eșuate, dar care au încă în suflet speranța că, într-o zi, vor deveni mame.  

Dr. Cezara Bucur a ales domeniul reproducerii asistate pe vremea când despre inseminarea artificială abia se știa în România. De fapt, primul copil din România obținut prin FIV s-a născut în Timișoara, în 1995, și a fost un succes al prof. dr. Ioan Munteanu, în colaborare cu clinica din Heidelberg, Germania. Trei ani mai târziu, la Spitalului Clinic Prof. Dr. Panait Sârbu din București (Maternitatea Giulești – spital de referință în medicina românească în tratamentul infertilității), o echipă de specialiști, de data aceasta complet românească, a obținut primul bebeluș prin FIV. Din echipa condusă de prof. dr. Bogdan Marinescu făceau parte atunci dr. Cezara Bucur și singurii embriologi de la acea vreme, biologul Monica Dăscălescu și dr. Diana Cocei. Toate trei activează, astăzi, la Regina Maria, în cadrul Centrului de Fertilitate și FIV Columna.

„Ca să fii fertil trebuie să fii sănătos!”

Multe cupluri care nu reușesc să obțină un copil au, de fapt, probleme de sănătate conexe, nedescoperite. „Ca să fii fertil, în primul rând trebuie să fii sănătos! De multe ori, în spatele acestei probleme este o boală care, odată tratată, readuce fertilitatea fiziologică normală. În multe cazuri, femeile vin la noi crezând că sunt infertile, dar descoperim endometrioză, ovare micropolichistice, afecțiuni autoimune etc- toate acestea nefiind cauze clare de infertilitate. Acestora li se adaugă și tulburările metabolice, care țin de un stil de viață ce trebuie schimbat.  Odată descoperite și remediate aceste probleme, se întâmplă să se obțină sarcina spontan, fără ajutor”, spune medicul.

Dr. Bucur atrage atenția asupra faptului că modul de viață nesănătos și, în special alimentația, duce la disfuncții endocrine. „De cele mai multe ori, constatăm un cumul de factori, constând în modificări ale spermei, un ovar mai slab funcțional, metaboliți dați peste cap, un pre diabet etc. Un cumul de factori minori, nu neapărat absolut incompatibili cu procesul de procreare, dar care duce la ceea ce eu aș numi subfertilitate”.  

Infertilitatea legată de vârstă, cea mai mare provocare

Infertilitatea afectează în egală măsură atât femeile, cât și bărbații, dar medicul atrage atenția asupra unui aspect. „Stocul de ovocite al femeii este finit, pe când spermatogeneza este un proces continuu, nu există o limită. Teoretic, bărbații pot procrea la nesfârșit, ceea ce la femei nu este posibil. De multe ori, infertilitatea legată de vârstă este greu de soluționat”, spune dr. Cezara Bucur, făcând referire la femeile care caută soluții pentru a deveni mame după vârsta de 40 de ani.

Specialistul în infertilitate are supraspecializări care îi permit să ofere o perspectivă cuprinzătoare și să abordeze infertilitatea din mai multe unghiuri. FOTO: Centrul Columna

„După vârsta de 35 de ani este deja târziu, iar după 45 de ani, aproape imposibil. Nu avem soluții în două situații: când nu există spermă deloc, nici în testicul, nici în epididim. În zilele noastre, ne confruntăm cu un număr mai mare de paciente diagnosticate cu menopauză precoce. Așa că, dacă femeile nu au partener sau preocupări de a face un copil până în 35 de ani, măcar să știe că pot să-și conserve ovocitele. Sau dacă sunt într-o relație și nu vor copii, să-și conserve embrionii, pentru că după 40 de ani obținerea unei sarcini devine o mare problemă.”

Medicul recomandă femeilor efectuarea unui test AMH, de către un specialist în reproducere umană, care evaluează ovarul și numără foliculii, pentru a vedea care este rezerva. Calitatea ovocitelor, mai spune doctorul, începe să scadă cu 10 ani înainte de intrarea femeii la menopauză. „Acesta este un lucru pe care nu îl înțeleg femeile: spre deosebire de bărbați, femeia este limitată biologic”.

„Îmi plac bebelușii și determinarea femeilor care vor să-i aducă pe lume”

Dr. Cezara Bucur mărturisește că era fascinată de bebeluși încă de mică, de la 5 ani, iar acest interes a urmărit-o toată viața. Prin urmare, alegerea meseriei a venit natural. „Sințeam că pot aduce bucurie”, spune ea. Fără implicare și dedicare, i-ar fi imposibil să își ducă misiunea la capăt, așa că fiecare caz și fiecare pacientă implică, de fapt, o relație umană profundă. „E o călătorie lungă, o poveste de dragoste cu pacienta, iar aceasta este una dintre cele mai frumoase părți ale meseriei. Se creează inevitabil o relație, căci ajungi să o cunoști bine pe femeia care încearcă uneori un an, poate doi sau mai mult să obțină un copil. Apoi mai trec nouă luni până la naștere, și relațiile acestea se transformă în prietenii care se păstrează de-a lungul anilor.”

Multe cupluri care nu reușesc să obțină un copil au, de fapt, probleme de sănătate conexe, iar medicul le ajută să le identifice și să le trateze. FOTO: Centrul Columna

Un alt aspect semnificativ care o face să-și iubească meseria este determinarea femeilor care luptă să aibă copii. „Am cunoscut o femeie care încercase 3 FIV-uri în altă parte și nenumărate embriotransferuri, iar la noi, tot așa, 3 FIV-uri și nenumărate embriotransferuri. Îi rămăseseră doar doi embrioni, iar cu aceștia a rămas gravidă. A născut recent o pereche de gemeni, băiat și fată. De curiozitate, am numărat câți embrioni a transferat până a obținut acești copii minunați. 23 de embrioni! 21 de eșecuri și s-au prins al 22-lea și al 23-lea. Eu îi spuneam: «Iarăși nu s-a prins, îmi pare rău!» și ea mă liniștea, spunându-mi că nu e nimic, că mai încercăm. Câtă perseverență a putut să aibă și cât de echilibrată a fost!”

O altă pacientă, însărcinată acum, a făcut 11 fertilizări in vitro până să ajungă la dr. Bucur. 11 stimulări, 11 puncții și 11 speranțe năruite. După alte două fertilizări făcute la „Columna”, a 13 procedură s-a dovedit norocoasă.

Un alt caz impresionant este cel al unei paciente de 40 de ani, cu cancer de sân. Tocmai se operase și, pentru că voia copii, hotărâse să pună deoparte ovocite. Femeia s-a tratat de cancer, iar la 44 de ani a intrat în remisie totală și a primit acordul medicului oncolog pentru a rămâne însărcinată. Dr. Bucur i-a făcut transfer de embrioni, iar acum femeia este sănătoasă și își crește copilașul.

Toate poveștile oamenilor pe care i-a cunoscut prin prisma meseriei s-ar putea regăsi într-o carte, crede medicul. Nu exclude ideea de a le pune pe hârtie la un moment dat, pentru a arăta cât de importantă și vindecătoare este gândirea pozitivă.  

„În relația cu pacientul, trebuie să fii deschis și sincer”

Dr. Cezara Bucur crede că, pentru un medic, a insufla pacienților încredere este o artă și o abilitate care se construiește în timp. Faptul că este o fire sociabilă, deschisă și sinceră a ajutat-o să ajungă mai ușor la inimile pacienților. „Le spun că suntem o echipă și, pentru a reuși, am nevoie de ajutorul lor. Uneori, acest ajutor înseamnă pur și simplu să renunțe la cele două pachete de țigări pe care le fumează pe zi. În felul acesta, mă ajută să-i ajut să obțină nu doar o sarcină, ci și un copil sănătos”.

Un bun specialist trebuie să fie la curent cu descoperirile medicale

Un specialist în infertilitate are supraspecializări care îi permit să ofere o perspectivă cuprinzătoare și să abordeze infertilitatea din mai multe unghiuri. „Trebuie să știi foarte bine endocrinologie reproductivă, altfel n-ai cum să faci simulări ovariene și un tratament corect, personalizat. Trebuie să știi genetică foarte bine și biologie celulară, ca să poți cunoaște ovogeneza, spermatogeneza. Trebuie să știi imunologie – mai nou și impactul imunologic asupra proceselor de implantare. Noi, specialiștii în medicină reproductivă, mai facem și chirurgie reproductivă minim invazivă, adică laparascopii, histeroscopii.”

Apoi, mai trebui să ții și pasul cu descoperirile medicale ale celor mai recente cercetări. „Dacă vrei să oferi un serviciu modern, corect și personalizat, trebuie să știi multe lucruri, nu doar două, trei protocoale pe de rost. Și, mai mult decât atât, tot timpul se fac cercetări și noi descoperiri, deci trebuie să ții pasul, să fii la curent cu toate. Nu continuu, dar un up-to-date lunar tot trebuie să fie.”

Pionierat în familie

În familia Cezarei Bucur, domeniul reproducerii umane asistate medical este o pasiune comună. Atât ea, cât și soțul ei, Mihai Bucur, urolog cu specializare în andrologie, ajută cuplurile cu probleme de fertilitate să-și îndeplinească visul de a deveni părinți. „Mihai a avut șansa să participe la crearea primului copil cu biopsie testiculară în România. E tare frumos, când te uiți în urmă, să constați că ai fost printre primii care au ajutat la inițierea și dezvoltarea acestei ramuri a medicinei”, mai spune dr. Cezara Bucur.  

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa