Dr. Lăcrămioara Sandu este medic primar genetică medicală și embriolog senior acreditat ESHRE (Societatea Europeană de Reproducere Umană și Embriologie – cea mai prestigioasă instituție de profil). Activează la Centrul de Fertilitate și FIV Columna, parte a rețelei Regina Maria, unde, prin proceduri minuțioase desfășurate în laborator, ajută familiile care se luptă cu infertilitatea la împlinirea visului suprem: obținerea unui copil.
După ce a urmat Facultatea de Medicină din București, dr. Lăcrămioara Sandu a făcut 5 ani de rezidențiat în genetică medicală, un domeniu nou în acea perioadă. Face parte, de altfel, din prima generație de medici cu rezidențiatul finalizat în genetică, iar din 2010 este medic primar de genetică medicală. După o perioadă în care a lucrat ca medic clinician la Institutul pentru Sănătatea Mamei și a Copilului (INSMC), dr. Sandu a ales să se supraspecializeze într-un alt domeniu aflat la începuturi în România, respectiv embriologia. Acum, profesează atât ca medic primar de genetică medicală în aria de infertilitate, cât și ca embriolog, iar uneori are pacienți care, în lupta pentru a obține o sarcină, au nevoie de îndrumare și soluții din ambele sfere.
Șansele de succes cresc când părinții, medicul clinician și embriologul fac echipă bună
Deși medicul clinician este cel care interacționează cel mai mult cu pacienta afectată de infertilitate, embriologul este cel care îi detaliază, pas cu pas, ceea ce se întâmplă în laborator pentru obținerea unei sarcini. Fiecare procedură și fiecare etapă îi este explicată în detaliu, la fel și opțiunile și recomandările. „În discuțiile cu pacientele, viziunea noastră este una optimist realistă. Sunt foarte puține situații în care opțiunile pentru obținerea sarcinii sunt reduse sau nule. Ne asigurăm atât la început, cât și pe parcurs, că pacientele știu care sunt procedurile cu șansele cele mai mari și care sunt cele cu șanse reduse, pentru a lua cea mai bună decizie”, explică dr. Sandu.
În cazul cuplurilor infertile, victoria obținerii unui copil este rezultatul unei munci de echipă, în care implicarea fiecărui membru este la fel de importantă, mai spune ea. „Succesul demersurilor fiecăruia în parte este succesul comun al echipei, nu e relevant să cuantificăm cine, cât și cum contribuie. Trebuie menționat și faptul că limitele sunt stabilite de materialul biologic. Oricâte tehnologii și proceduri am avea la îndemână, atât embriologul, cât și medicul clinician sunt limitați de materialul biologic”.
Este încântată de faptul că își poate face meseria la standardele cele mai înalte, având la dispoziție proceduri și dotări la nivelul celor din Occident. Spre exemplu, screeningul preimplantator noninvaziv al embrionilor (o testare a mediului în care cresc embrionii pentru a obține informații despre materialul genetic) este o procedură nouă în întreaga lume, care se face deocamdată într-un număr redus de clinici. De altfel, reproducerea umană asistată medical este un domeniu aflat în continuă expansiune, iar pentru specialiștii implicați este o provocare să țină permanent pasul și să se adapteze descoperirilor.
„Rezultatul muncii tale se materializează în urmași. Cum să-ți permiți vreo eroare?”
„Există descoperiri considerate revoluționare, iar întregul domeniu se află în continuă dezvoltare, îmbunătățire și integrare a descoperirilor, prin tehnologii noi, îmbunătățiri de perspectivă de lucru, de dispozitive, prin introducerea asistării de către inteligența artificială. Tot acest domeniu este unul viu, care necesită continua noastră adaptare, pregătire și extindere a perspectivelor. Este ca o călătorie”, mărturisește medicul. De altfel, spune ea, disponibilitatea de a învăța permanent și de a integra lucrurile noi este obligatorie în această meserie. „Este esențial să fii deschis spre învățare continuă și să nu-ți pierzi entuziasmul”.
Blazarea i-ar fi imposibilă, dat fiind faptul că, după atâția ani în care a profesat ca embriolog, munca ei încă o fascinează și o surprinde zi de zi. „Sunt norocoasă să mă aflu zi de zi atât de aproape de originile vieții. Este o muncă fascinantă, care creează dependență și care mă angajează la responsabilitate”. Erorile, spune ea, nu sunt permise atunci când miza muncii tale este obținerea unei vieți. Există protocoale, norme și ghiduri care trebuie urmate întocmai, pentru a minimaliza, până la excludere, potențiale greșeli. ”Rezultatul muncii tale se materializează în urmași. Cum să greșești? Nu ai cum! Exclus! Marja de eroare nu e permisă, greșeala e exclusă. Avem protocoale tocmai ca să nu se întâmple acest lucru!”
„Familia, suportul meu de bază”
Pentru că miza este atât de mare, și consumul de energie și cel emoțional sunt pe măsură. Cine face această meserie trebuie să fie capabil de o anduranță foarte bună, de răbdare și perseverență, spune medicul. Un alt lucru important este susținerea familiei, care trebuie să accepte faptul că în laborator procedurile nu se desfășoară neaparat în timpul orelor clasice de muncă, ci atunci când este momentul optim. Acest lucru înseamnă că embriologul trebuie să fie acolo și în weekend, dacă e nevoie.
Fiind o meserie stresantă, deconectarea totală e aproape imposibilă. Fiecare succes îi încarcă însă bateriile. „Eu sunt un om fericit pentru că fac ceea ce îmi place în viață. Nu toată lumea reușește așa ceva. La fel de important e că am o familie care îmi încarcă bateriile pentru tot consumul de la servivciu, îmi oferă echilibru și energie. Familia e suportul meu de bază”, spune medicul. Plimbările în natură și grădinăritul o ajută, de asemenea, să se deconecteze.
Când fetița ei era mică și îi explica de ce duminică dimineața trebuie să fie în laborator și nu o poate însoți în parc, dr. Sandu a învățat cum să-și definească în cuvinte simple și accesibile meseria și procedurile. „I-am explicat tot timpul simplu ce fac la serviciu, ce este acela un embrion și ce se întâmplă în laborator. Explicându-i ei lucrurile, am învățat să le explic mult mai clar și mai simplu pacienților”.
I-ar plăcea ca infertilitatea să nu mai fie considerată un tabu în România, iar cuplurilor care luptă cu ea le transmite că, atâta timp își doresc copii, lucrurile se vor aranja în așa fel încât să îi aibă. „Le recomand să aibă încredere unul în celălalt și să își gasească echipa potrivită de specialiști alături de care să parcurgă acest drum. Este un drum de anduranță, un drum cu o mare încărcătură emoțională și cu mult stres. Dar să nu își piardă speranța!”