Profesorii avertizează: ”Sistemul de învățământ o să se blocheze! Nu avem ce ne trebuie pentru orele online, nici noi, nici elevii!”

Cristina Călin, redactor-șef
scris pe
orele online

  Profesorii din România atrag atenția că sistemul de învățământ riscă să se blocheze în lipsa infrastructurii necesare pentru orele online, în condițiile în care tot mai multe școli au intrat în scenariul roșu.

  Într-un comunicat publicat azi, 18 septembrie 2020 de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) ”atrage atenția tuturor instituțiilor statului responsabile cu buna desfășurare a procesului instructiv-educativ din unitățile de învățământ din România că riscăm să ajungem într-un blocaj!

  Explozia cazurilor de îmbolnăviri cu noul coronavirus înregistrate în tot mai multe școli din România ne aduce în fața unei situații pe care guvernanții ar fi trebuit să o anticipeze: școlile se vor închide, iar cursurile vor avea loc în scenariul roșu, respectiv în mediul online.”

  Școlile și elevii nu au ce le trebuie pentru orele online

  În comunicat se arată că deși școala a început de o săptămână, unitățile de învățământ nu au fost dotate cu infrastructura necesară. Din cele mai multe unități lipsesc tabletele pentru elevi și cadre didactice, precum și conexiunea la internet a școlilor. ”În aceste condiții cursurile nu pot avea loc, iar elevilor li se încalcă un drept fundamental, acela de a beneficia de acces la educație.”, avertizează cadrele didactice.

  Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că în absența unui program național guvernamental, prin care să se asigure echipamente elevilor și cadrelor didactice, sute de mii de elevi nu vor avea posibilitatea să participe la orele online.

  Autoritățile locale, în cele mai multe cazuri, nu pot asigura aceste echipamente, pentru că nu au fondurile necesare, iar varianta ca unitățile de învățământ să facă proiecte, prin care să achiziționeze echipamente, este și ea utopică.

  În alte țări autoritățile s-au organizat mai bine pentru școala online

  Sindicatul menționează situația altor țări, precum Germania, unde cursurile au fost reluate în condiții bune, datorită aplicării unui sistem de testare COVID-19 la nivelul unităților de învățământ. În acest fel au fost depistate cazurile de persoane bolnave și izolate de restul populației școlare.

  Nu doar lipsa echipamentelor este problematică. Guvernul României, cât și Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății trebuie să se implice pentru a remedia lacunele legislative în ceea ce privește protecția copiilor și a angajaților care au diferite afecțiuni și care îi pot transforma în victime ale noului coronavirus.

  Reamintim și pe această cale faptul că în contextul actual, cadrele didactice din România sunt în linia întâi, expuse îmbolnăvirii cu COVID-19.

  Au avut timp, dar n-au făcut mai nimic

  “Din păcate, am anticipat acest scenariu pesimist: multe dintre unitățile de învățământ devin bombe epidemiologice, pentru că instituțiile statului nu și-au făcut treaba, deși au avut luni bune la dispoziție în care să aplice un plan bine pus la punct de măsuri prin care să fie protejați atât elevii cât și angajații din sistem.

  În acest context, trebuie să fie urgentată achiziția de tablete pentru elevi și cadre didactice, precum și rezolvarea accesului la internet, pentru că sunt școli care încă nu au această facilitate. Realitatea este crudă: ne pregătim în multe dintre școli de aplicarea scenariului roșu, în care cursurile vor avea loc în sistem online.

  Am senzația însă că guvernanții se află într-o stare de amorțeală, aflați probabil cu gândul doar la alegerile locale și parlamentare. Nu ne putem bate joc de educația copiilor! Pot să înțeleg situația anului școlar trecut, pentru că a fost una fără precedent pentru lumea întreagă și a apărut peste noapte, dar în multe dintre țări, responsabilii au învățat din perioada trecută, nu stau să caute și acum, letargic, soluții”, a declarat președintele FSLI Simion Hancescu.

  Situația în școli în România. în 300 de școli copiii participă exclusiv la orele online

  Potrivit unei informări a Ministerului Educației și Cercetării în data de 17 septembrie 2020 în România erau 12.981 de unități de învățământ în scenariul verde (toți copiii fizic la școală), 4.375 de unități de învățământ în scenariul galben (hibrid) și 300 în scenariul roșu (doar online).

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa