Yuri

GEN: Băiat
ORIGINE:
LUNGIME: scurt

Yuri este un derivat folosit în țările slave pentru numele George, care își are originea în cuvântul grecesc Georgios care se traduce prin ”muncitor” sau ”lucrător al pământului”.

Yuri este întâlnit ca prenume și în Japonia și se traduce prin motiv, prieten și este utilizat ca nume feminin. De asemenea, scris Yu-ri este întâlnit și în limba coreeană, unde este folosit mai ales pentru botezul fetelor, deși în trecut a fost și prenume masculin.

Sfântul Gheorghe

Numele și-a câștigat popularitatea datorită Sfântului Gheorghe, care este unul dintre sfinții reprezentativi ai creștinismului. A fost general roman de origine greacă și ofițer în Garda împăratului roman Dioclețian, care a fost condamnat la moarte pentru că nu a renunțat la credința creștină.

În calitate de martir creștin, el a devenit mai târziu unul dintre cei mai venerați sfinți ai creștinismului și a fost în mod special venerat de cruciați. Sfântul Gheorghe este un sfânt pomenit de aproape toate Bisericile tradiționale, de obicei pe data de 23 aprilie. Este considerat patron al multor țări, regiuni și orașe. 

Variante ale numelui Yuri

Gjergj (Albania), Gevorg, Kevork (Armenia), Georgi, Genko, Geno (Bulgaria), Đuro, Juraj, Đurađ, Jure, Jurica, Juro (Croația), Jiří (Cehia), Georg, Jørgen, Jørg, Jørn (Danemarca), Joeri, Joris, Jurgen, Jurriaan, Sjors (Olanda), Jyri, Yrjänä, Jyrki, Yrjö (Finlanda), Georges (Franța), Georg, Jürgen, Jockel, Jörg (Germania),  Georgios, Giorgos, Yiorgos, Yorgos (Grecia), György, Gyuri (Ungaria), Seoirse (Irlanda), Giorgio, Gino, Giorgino (Italia), Georgijs, Georgs, Jurģis, Juris (Letonia),  Georg, Gøran, Jørgen, Ørjan, Jørg, Jørn (Norwegia), Jerzy, Jurek (Polonia), Jorge, Jorginho (Portugalia), Georgiy, Georgy, Yuri, Yuriy, Yury, Yegor, Yura (Rusia), Djordje, Djuro, Đorđe, Đuro, Djuradj, Đurađ (Serbia), Jorge (Spania), Georg, Göran, Jörgen, Örjan, Jöran (Suedia), Gică, Gheorghe, Gigi, Gigel, Geo, Georgel, Ghiță, Iorgu (România)

Persoane celebre

Yuri Gagarin (cosmonaut rus)