Xenia

GEN: fata
ORIGINE:
INSPIRAȚIE:
LUNGIME: scurt

Xenia este derivat din cuvântul grecesc xenia care se traduce prin „ospitalitate”. Este un nume de sex feminin folosit mai ales în Rusia, Ucraina și Grecia. 

Sfânta Xenia

Sfânta Xenia din Sankt Petersburg (cca.  1719–1731 –  1803), numită și „cea smerită și nebună pentru Hristos” se face atât pe 24 ianuarie cât și pe 11 septembrie. În calendarul ortodox rus este pomenită și pe 24 mai, când se sărbătorește proclamarea ei ca sfânt care a avut loc în anul 1988.

Sfânta Xenia s-a remarcat prin modestie, sărăcie, renunțarea la bunurile lumești și o înflăcărată devoțiune față de Hristos, dar și prin clarviziune și ajutorul celor sărmani și păcătoși în timpul vieții și prin minunile pe care le-a făcut după moarte. Este considerată o protectoare a familiei și este cel mai adesea invocată pentru ajutor în întemeierea unei familii sau pentru orice ajutor în legătură cu familia, dar și pentru ajutorul celor fără casă sau loc de muncă, în caz de incendii sau copii pierduți.

Este patroana spirituală a orașului Sankt Petersburg. O capelă a fost ridicată în cimitirul Smolensk din St. Petersburg pe locul unde se află înmormântat trupul ei. Mai multe biserici în Rusia și în lume au primit hramul sfintei Xenia.

Numele a fost purtat de mai multe regine, prințese și alte persoane din nobilime din spațiul slav.

Variante

Xeni, Ksenia, Oksana, Senja, Zenia, Oxana