Vladimir

GEN: baiat
ORIGINE:
INSPIRAȚIE:
LUNGIME: lung

Numele Vladimir este derivat din elementul slav ”vladeti” care se traduce prin „regula” combinat cu ”meru” care înseamnă  „mare, faimos”. Al doilea element a fost asociat și cu ”miru” însemnând „pace, lume”. 

O altă presupunere făcută de unii specialiști este aceea conform căreia numele ar mai proveni și de la cuvântul german „Walther”, fiind un cuvânt care este asociat armatei.

Vladimir a fost numele unui mare prinț al Kievului din secolul al XI-lea, care este venerat ca un sfânt datorită eforturilor sale de a-și creștina populația.

Sfântul Vladimir, cel numit „Întocmai cu Apostolii și Luminătorul Rusiei”, este prăznuit de Biserica Ortodoxă pe data de 15 iulie. El s-a născut în jurul anului 958 și a trecut la cele veșnice în ziua de 15 iulie 1015, în localitatea Berestovo, aflată în apropierea Kievului.

În România este întâlnită în onomastică și prescurtarea Vlad. De asemenea, avem și o serie de toponime: localități în Gorj și Dolj care poartă acest nume. Există denumiri similare și în Bulgaria și Rusia.

Variante ale numelui Vladimir

Vladilen, Vladlen, Volodya, Vova, Vladan, Vlado, Vlatko, Valdemar, Valto, Vladimer, Waldemar, Vladimirs, Vladislav

Persoane celebre

Vladimir Putin (conducător al Rusiei)