Viviana

GEN: Fată
ORIGINE:
INTELES:
INSPIRAȚIE:
LUNGIME: lung

Viviana este un nume de fată care își are originea în cuvântul latin vivianus care înseamnă viu, viață. Este întâlnit cu precădere în Italia, Spania și Portugalia.

Sfântul Vivian a fost un important episcop francez din secolul al V-lea, care a protejat și a oferit ajutor concetățenilor săi în timpul invaziilor vizigote. În acea perioadă era întâlnită și forma de masculin a numelui, Vivian, care între timp s-a pierdut.

Catolicii o cinstesc și pe Sfânta Bibiana sau Viviana, al cărei adevărat nume ar trebui să fie Viniana. Referitor la Sfânta Bibiana, este ştiut faptul că papa Simpliciu (468-483) a zidit în Roma o bazilică pe locul „unde odihneşte trupul ei”, spre a-i adăposti rămăşiţele pământeşti, dar există unele îndoieli asupra celor relatate de Passio Sanctae Bibianae. Când marele arhitect Bernini a primit misiunea de a reconstrui bazilica, în anul 1624, în urma săpăturilor făcute, s-au descoperit două vase conţinând osemintele unei tinere şi purtând inscripţia „Bibiana martiră”.

Forme ale numelui Viviana

Vianne, Viviette, Vivien (țările vorbitoare de limbă engleză), Viviane, Vivienne (Franța), Bibiana (Spania, Italia, Slovacia)

Persoane celebre

Vivien Leight (actriță americană)