Veaceslav

GEN: Băiat
ORIGINE:
INTELES:
LUNGIME: lung

Numele Veaceslav este un prenume masculin cu origini în slava veche care se traduce prin glorie. A fost întâlnit mai ales în Moldova, dar în zilele noastre a ieșit din preferințele părinților de băieți.

Sfântul Veaceslav

Venceslau I (Wenceslas I sau Venceslau cel Bun), a fost ducele Boemiei din anul 921 și până la asasinarea sa în anul 935, în urma unui complot pus la cale de fratele său, Boleslau cel Crud. Wenceslas a fost considerat martir și sfânt imediat după moartea lui, când un cult al lui Venceslau s-a format în Boemia și în Anglia.

Martiriul său și popularizarea sa de către mai mulți biografi i-au creat rapid o reputație de bunătate și eroism, ce a determinat ridicarea sa la rangul de sfânt și declararea post-mortem ca rege, iar astăzi este considerat patronul spiritual al Cehiei. El este subiectul cântecului „Good King Wenceslas”, colindă cântată de Ziua Sfântului Ștefan.

Variante ale numelui Veaceslav

Viachaslau (Bielarus), Ventseslav (Bulgaria),  Višeslav (Croația), Wenzel, Wenzeslaus (Germania), Vencel (Ungaria), Venceslao (Italia),  Wacław, Więcesław (Polonia), Vyacheslav, Slava (Rusia), Višeslav (Serbia), Venceslás (Spania), Vyacheslav (Ucrainia)

Persoane celebre

Veaceslav Gojan (sportiv din Republica Moldova)