Ulrik

GEN: Băiat
ORIGINE:
INSPIRAȚIE:
LUNGIME: scurt

Prenumele masculin Ulrik își are originea în numele germanic Odalric care înseamnă prosperitate și putere, din cuvântul odal „moștenire” combinat cu ric ce se traduce prin „conducător, puternic”. Datorită acestei semnificații, numele a fost purtat de o mulțime de regi, nobili, dar și fețe bisericești din spațiul german și scandinav.

Forma Ulrik este folosită cu precădere în țările scandinave, pe când Ulrich este întâlnită mai ales în țările vorbitoare de limba germană.

Deseori, este întâlnit ca nume de familie, mai ales în rândul comunităților de germani emigrați în Pennsylvania și Ohio.

Formele feminine – Ulrike și Ulrika – au apărut mult mai târziu, în epoca modernă.

Numele a fost purtat de doi sfinți germani. Unul dintre ei este Ulrich Augsburg (893-973) a fost episcop de Augsburg, Germania. El a fost primul sfânt care a fost canonizat nu de o autoritate locală, ci de Papa. Legenda susținea că femeile însărcinate care beau din potirul său aveau nașteri ușoare și, astfel devine patronul femeilor însărcinate și al nașterilor ușoare. Atingerea crucii sale pastorale a fost folosită pentru a vindeca oamenii mușcați de câini înfuriați.

Variante ale numelui Ulrik

 Oldřich (Cehia),Ulric (țări vorbitoare de limba engleză), Ulrich, Ulli, Utz (Germania), Ueli (Elveția), Oldrich (Slovacia), Urh (Slovenia)

Persoane celebre

Ulrik le Fevre (fotbalist danez)