Tudor

GEN: Băiat
ORIGINE:
INSPIRAȚIE:
LUNGIME: scurt

Numele Tudor este o adaptare românească a numelui Theodor care vine din numele grecesc ”Theodoros”, care se traduce prin  „darul lui Dumnezeu” din cuvintele grecești ”theos” care înseamnă „Dumnezeu” și ”doron” care înseamnă „dar”.

O altă sursă este numele vechi Tudur, care vine dintr-un nume din galeza veche Tutir. Acesta a fost preluat de o dinastie care a domnit în Anglia pentru o lungă perioadă de timp. 

O altă presupunere este cea conform căreia acest nume ar avea o origine celtică, trăgându-se de la numele „Teutorigos”, care ar veni tradus drept „conducătorul poporului”, însă aceasta nu este luată în considerare în aceeași măsură ca cele anterior menționate.

Datorită semnificației lor, numele teoforice au fost purtate de mulți martiri din primele veacuri creștine. În Țara Românească, în secolul al XV-lea erau atestate formă cultă Teodor și formă populară Toader. Cel mai frecvent era prenumele Tudor (atestat pentru prima data în 1424), urmat de Tudoran și Tudora. În Moldova din vremea domniei lui Ștefan cel Mare era atestata formă Hodor.

Sfântul Teodor Tiron este pomenit  în Biserica Ortodoxă, pe 17 februarie. El este cel de la care a pornit obiceiul împărțirii colivei.

Variante ale numelui Tudor

Doru, Theodor, Theo, Ted, Teddy, Todor, Teodore, Tivadar, Feodor, Fedir, Dorin, Dorel

Persoane celebre

Tudor Arghezi (poet român), Tudor Vladimirescu (conducător român)