Sofia

GEN: fata
ORIGINE:
LUNGIME: scurt

Sofia înseamnă „înțelepciune” în limba greacă. 

Numele Sofia a fost purtat de foarte multe fețe regale din Europa de la case regale din Germania, Rusia, Marea Britanie, Danemarca, Suedia, Norvegia, Spania, Grecia, Danemarca, Turcia. 

Sfântă Mucenița Sofia alături de fiicele sale Pistis, Elpis și Agapis sunt sărbătorite de către Biserică Ortodoxă pe 17 septembrie. Acestea au trăit în Italia în timpul Împăratului Adrian, care a domnit între anii 117-138. Sfânta Muceniță a avut trei fete pe care această le-a botezat după numele celor trei virtuți teologice. Pistis înseamnă credința, Elpis se traduce prin nădejde, iar Agapis înseamnă dragoste.

În limba română numele a intrat atât pe filieră slavonă, cât și pe filieră greacă. Este un prenume întâlnit chiar în primele documente ale cancelariei lui Ștefan cel Mare, unde numele apare înregistrat în forma sa masculină de Sofian, Sofianu, dar și feminină sub forma Sofiana, Sofie, Sofita, Sofi, Sofiica, Sohiia sau Soia.

Se întâlnesc, de asemenea, o serie întreagă de derivate ale numelui, care sunt astăzi sunt folosite nume de familie: Sofineti, Sofiu, Sofletea, Sofianu, Sosia, Fița, Fica, Fia.

Sofia se regăsește și în denumiri de localități, cea mai celebră dintre ele fiind capitala Bulgariei.

Variante ale numelui Sofia

Sophie, Sofiya, Sofie, Soffia

Persoane celebre

Sophia Loren (actriță din Italia)