Pentru numele Răzvan istoricii au două surse: numele rusesc Radovan sau prin filieră țigănească de la indienii care au migrat spre Europa. Și aceștia au în onomastică numele Radovan care se traduce prin ”aducător de vești bune”. Din limba rusă vine de la cuvântul ”razvati” care înseamnă ”a căuta sens”.
Drept dovadă pentru proveniența țigănească, istoricii vin cu exemplul domnului moldovean Ștefan Răzvan (aprilie 1595 – decembrie 1595). Acesta era fiul unui țigan musulman care emigrase către Moldova din Imperiul Otoman și al unei femei moldovence. A servit în mod probabil în armata regelui Henric al IV-lea al Franței, apoi în armata poloneză. Înainte de a accede la tron era comandantul gărzii lui Sigismund Báthory și avea titlul de hatman.
Numele apare și în Răzvan și Vidra, drama romantică scrisă de Bogdan Petriceicu Hasdeu, care are ca temă exaltarea trecutului glorios și critica prezentului decăzut. Ideea centrală a cărții este că lupta pentru putere aduce nenorocire unei țări și a persoanelor implicate. Răzvan, unul dintre personajele principale, este un țigan eliberat de pe una din moșiile mănăstirești.
Este întâlnit în spațiul Balcanilor, însă cea mai mare popularitate o are în România. A fost atestat documentar pentru prima dată în secolul al XVII-lea.
Variante ale numelui Răzvan
Rizvan, Razban, Rezvan, Ravan, Hratzvan, Razbon
Persoane celebre
Răzvan Lucescu (antrenor de fotbal român)