Petru

GEN: Băiat
ORIGINE:
INTELES:
LUNGIME: scurt

Numele Petru este derivat din limba greacă, din cuvântul ”Petros” care înseamnă „piatră”. 

Sfântul Apostol Petru

Aceasta este o traducere folosită în majoritatea versiunilor Noului Testament al numelui Cefa, care înseamnă „piatră” în aramaică. Acesta este numele dat apostolului Simon de către Iisus. A fost cel mai proeminent dintre apostolii lui Iisus și este adesea considerat primul Papă.

Sfântul Apostol Petru a propovăduit Evanghelia în Ierusalim, în Iudeea şi în Antiohia, unde membrii bisericii s-au numit pentru prima dată creştini, iar apoi în Pont, Galatia, Capadocia, Asia Mică şi Bitinia.

Conform tradiţiei, a ajuns la Roma, unde a format biserica de acolo. Sfântul Apostol a sfârşit în capitala Imperiului Roman, fiind răstignit cu capul în jos în timpul împăratului Nero, la 29 iunie, anul 67. Pe locul unde a fost răstignit se află astăzi Bazilica San Pietro din Vatican.

Numele în România și în lume

Datorită renumelui apostolului, acest nume a devenit comun în întreaga lume creștină, în diferite ortografii.

În România întâlnim varianta Petre, dar și Pătru, Petrișor, Petrică, Petricică, Petuț, Petruș, Petronel. Este folosit de asemenea și ca nume de familie. 

Potrivit datelor Ministerului de Interne 134.005 de români poartă numele Petru, 36.112 de persoane se numesc Petrică, 17.725 pe cel de Petrişor, iar 4.560 se numesc Petronel.

Împărați, regi sau conducători din întreaga lume au purtat numele Petru sau varianta locală a acestuia: Petru cel Mare, țar al Rusiei, Petru Aron, domnitor al Moldovei, Petru Rareș, domnitor al Moldovei, Petru I al Bulgariei, Pedro al Braziliei, Pedro al Portugaliei.

Toponime

Derivate ale numelui se găsesc și în toponime din România și nu numai: Sank Petersburg în Rusia, Petersburg în SUA , Saint Peters în Australia, Sânpetru, Pătrăuți, Petroșani, Petreasa, Petreni sau Petrești în România,

Variante ale numelui Petru

Pjetër (Albania), Botros, Boutros, Butrus (țările arabe), Bedros, Petros (Armenia), Petar, Penko (Bulgaria), Petar, Pejo, Perica, Pero (Croația), Petr, Péťa, Peťa, Petřík (Cehia), Pierre, Pierrick (Franța), Petros (Grecia), Péter, Peti (Ungaria), Pietro, Pier, Pierino, Piero (Italia), Pedro, Pedrinho (Portugalia), Pyotr, Petia, Petya (Rusia), Petar, Pejo, Perica, Pero (Serbia)

Persoane celebre

Petru Maior (istoric român)