Nicoleta

GEN: Fată
ORIGINE:
LUNGIME: lung

Numele Nicoleta este forma de feminin a numelui Nicolae care vine din numele grecesc Nikolaos care înseamnă „victoria poporului” este derivat din greacă ”nike” care înseamnă „victorie” și ”laos” care înseamnă „popor”. 

Sfântul Nicolae

Sfântul Nicolae a fost un episcop al secolului al IV-lea din Anatolia care, potrivit legendei, a salvat fiicele unui om sărac din viețile prostituției. Este patronul copiilor, marinarilor și comercianților, al Greciei și al Rusiei.

Numele Nikolaos a existat înaintea Episcopului de Myra care a devenit Sfântul Nicolae, de câteva secole. Istoricul atenian Thucydides menționează că în al doilea an al războiului peloponezian (431 – 404 î.Hr.) între Sparta și Atena, spartanii au trimis o delegație la regele persan pentru a-i cere ajutorul pentru a lupta cu atenienii. Nikolaos a fost unul dintre delegați. 

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește în data de 6 decembrie.

Popularitatea numelui este legată de Sfântul Nicolae cel care le aduce cadouri copiilor din întreaga lume.

În România, în anul 2010 existau aproximativ 811.200 de români care aveau numele Nicolae, Nicoleta sau alte nume derivate ale prenumelui.

Variante ale numelui Nicoleta

Nikol (Bulgaria), Nika (Croația), Nicol, Nikol, Nikola (Cehia), Nicol, Nicole, Klasina, Klazina (Olanda), Nicola, Nicole (țările vorbitoare de limbă engleză), Nicole, Coline, Nicolette (Franța), Nicol, Nicole, Nikola, Nicola (Germania), Nicoletta, Nicolina (Italia),Nika (Slovenia), Nicolasa (Spania)

Persoane celebre

Nicoleta Șofronie (gimnastă din România)