Numele Mihai are originea în numele ebraic Mikha’el însemnând „cine este ca Dumnezeu?” . Aceasta este o întrebare retorică, care implică faptul că nicio persoană nu este ca Dumnezeu.
Mihail este unul dintre arhanghelii din tradiția ebraică și singurul identificat ca arhanghel în Biblie. În Cartea lui Daniel din Vechiul Testament este numit protector al Israelului. În cartea Apocalipsei, în Noul Testament, El este prezentat ca lider al armatelor cerului în războiul împotriva lui Satan și este astfel considerat patronul sfânt de soldați în creștinism.
Popularitatea sfântului a dus la denumirea folosită de nouă împărați bizantini, inclusiv Mihail VIII Paleologul care a restaurat imperiul în secolul al XIII-lea. A fost comună în Europa de Vest încă din Evul Mediu și în Anglia încă din secolul al XII-lea. A fost suportat (în diferite grafii) de către conducătorii Rusiei, României (Mihai), Poloniei (Michał) și Portugaliei (Miguel).
În România este unul dintre cele mai populare nume. De la el și-au luat denumirea și o mulțime de localități sau ape: Mihăilești, Mihăileasca, Mihăileni, Mihălășeni. De asemenea, intră în compoziția mai multor nume de familie: Mihăilescu, Mihăileanu, Mihăilă, Mihaiu.
Variante ale numelui Mihai
Michael (țările vorbitoare de limba engleză), Micael, Mikael (Suedia), Mikael, Mikkel (Norvegia), Mikael, Mikkel (Danemarca), Maikel, Michaël, Michel, Michiel (Olanda), Michal (Cehia), Mihail (Belarus), Mihail, Misho (Bulgaria), Mihael, Mihovil, Miho, Mijo, Miško (Croația), Mikael, Mika, Mikko, Miko, Miska (Finlanda), Michel, Michaël, Mickaël (Franța), Michail, Michalis, Mihail, Mihalis (Grecia), Mihály, Miksa, Misi, Miska (Ungaria), Michele (Italia), Miguel, Micael, Miguelito (Portugalia), Mihail, Mișu, Mihăiță (România), Michail, Mikhail, Misha (Rusia), Mikail (Turcia)
Persoane celebre
Regele Mihai I al României, Mihai Eminescu (poet român),