Mihaela

GEN: fată
ORIGINE:
LUNGIME: scurt

Numele Mihaela este varianta feminină a numelui Mihai. Acesta își are originea în numele ebraic Mikha’el însemnând „cine este ca Dumnezeu?”. Aceasta este o întrebare retorică, care implică faptul că nicio persoană nu este ca Dumnezeu.

Mihail este unul dintre arhanghelii din tradiția ebraică și singurul identificat ca arhanghel în Biblie. În Cartea lui Daniel din Vechiul Testament este numit protector al Israelului. În cartea Apocalipsei, în Noul Testament , el este prezentat ca lider al armatelor cerului în războiul împotriva lui Satan, și este astfel considerat patronul sfânt de soldați în creștinism. Biserica Ortodoxă îl cinstește pe 8 noiembrie

Popularitatea sfântului a dus la denumirea folosită de nouă împărați bizantini, inclusiv Mihail VIII Paleologul care a restaurat imperiul în secolul al XIII-lea. A fost comună în Europa de Vest încă din Evul Mediu și în Anglia încă din secolul al XII-lea. 

Fiind foarte popular în Germania, numele Mihai/ Mihaela a fost folosit ca simbol pentru ţăranul german.

În România este unul dintre cele mai populare nume. De la el și-au luat denumirea și o mulțime de localități sau ape: Mihăilești, Mihăileasca, Mihăileni, Mihălășeni. De asemenea, intră în compoziția mai multor nume de familie: Mihăilescu, Mihăileanu, Mihăilă, Mihaiu. 

Variante ale numelui Mihaela

Michaela, Michala, Míša (Cehia), Mikaela, Mikkeline (Danemarca), Michelle, Micha (Olanda), Michaela, Michelle, Chelle, Makayla, Mckayla, Mica, Michayla, Michele, Michelyne, Mikayla, Mikhaila, Mikki, Shell (țările vorbitoare de limba engleză), Michèle, Michelle, Micheline (Franța), Michaela, Micha, Michi (Germania), Michaela (Grecia), Micaela, Michela, Lina, Michelina (Italia), Micaela, Miguela (Portugalia

Persoane celebre

Mihaela Runceanu (cântăreață din România)