Printre primele persoane care au purtat numele de băiat Marius a fost Caius Marius, comandant militar al romanilor.
Cu toate acestea, sensul acestui cuvânt etrusc este „om”, ceea ce ne-ar îndreptăți să afirmăm că aceasta este și semnificația numelui Marius. Numai că, dacă ne îndreptăm atenția spre cel dintâi element, „mar-”, vom ajunge la concluzia că semnificația sa este, de fapt, „bărbat tânăr” sau „mascul”.
Potrivit unei alte ipoteze, numele de persoana Marius ar proveni de la Marte, considerat zeul războiului. În aceste condiții, se poate spune că semnificația numelui Marius este și „războinic”.
Există păreri care susţin că el ar putea fi apropiat şi de radicalul indo-european “mer mor”, cu înţelesul de “bărbat tânăr, femeie tânără”, care se întâlneşte şi în limba latină “maritus” (“căsătorit, soţ”, de la verbul “marito” – “a se căsători”).
Răspândit în aproape toată Europa, dar mai ales în Italia, Franţa, Spania şi Portugalia. Acest nume nu îşi datorează recunoaşterea datorită influenţei creştine, ci mai ales datorită faptului că a fost reluat direct din istoria romană în epoca Renaşterii şi a devenit rapid foarte utilizat în perioada revoluţiilor democratice burgheze, mai ales din Franţa.
Astăzi, numele Marius este o denumire comună în România, Norvegia și Lituania . Numele este folosit și în Filipine, Franța, Danemarca, Germania, Catalonia, Olanda și Africa de Sud .
Variante ale numelui Marius
Mario, Marijo, Marios, Mariusz, Marinho, Mariu
Persoane celebre
Marius Copil (jucător de tenis din România), Marius Urzică (gimnast român)