Margareta

GEN: Fată
ORIGINE:
INTELES:
LUNGIME: lung

Numele Margareta este derivat din cuvântul latin Margarita, care a venit din greacă margarite care înseamnă „perlă”. Lingviștii cred că și acest cuvânt a fost împrumutat dintr-o limbă indo-iraniană.

În România este asociat cu numele florii de margaretă și de aceea cele care poartă acest prenume își serbează onomastica în ziua de Florii. 

Sfânta Margareta

Sfânta Marina (în calendarul catolic Margareta) este o fecioară martiră creștină originară din Antiohia. Ea se numără printre așa-numiții „Patrusprezece Ajutători” invocați în occident cu precădere în Evul Mediu drept protectori în caz de pericol. Marina este considerată drept ocrotitoarea femeilor care nasc și este prăznuită în data de 17 iulie.

Variante ale numelui Margareta

Margarid, Margarit (Armenia), Marharyta (Belarus), Margarita (Bulgaria), Markéta (Cehia), Margit, Margrethe, Grete, Grethe, Margarethe, Merete, Meta, Mette, Rita (Danemarca), Maret, Margit (Estonia), Marguerite, Margaux, Margot (Franța), Margaretha, Margarethe, Margit, Greta, Gretchen, Grete, Gretel, Margrit, Meta, Rita (Germania), Margalit, Margalita (Israel), Margherita, Greta, Rita (Italia), Małgorzata, Gosia, Małgosia, Marzena (Polonia), Margarida, Rita (Portugalia), Marjeta (Slovenia)

Persoane celebre

Principesa Margareta a României