Numele Laura este un derivat feminin al numelui Laurentius, are la origine cuvântul grecesc Laurentius care se traduce prin ”bărbat din Laurentum”. Laurentum era în Antichitate un oraș din Imperiul Roman, aflat la sud-vest de Roma.
Denumirea orașului se trage probabil din ”laurus” – frunze de laur/ dafin.
Laura a fost folosit ca nume de personaj literar, dar este cunoscut mai ales ca subiect al adorației poetului italian Francesco Petrarca. În poezia sa, descrierea sentimentelor apare în opoziție cu peisajul, suferința, durerea, dorința de ispășire devin speranță, și chiar plânsul morții ființei iubite se transformă în transfigurarea Laurei, care coboară consolatoare din ceruri. Laura, femeie superioară căreia poetul îi aduce omagii, nu are nimic de supraomenesc, este un model de virtute și frumusețe, însă figura ei nu palpită de viață, trăsăturile sale umane, ochii frumoși, părul blond, surâsul dulce, se repetă imuabil și totuși ea constituie punctul ideal de sprijin în jurul căruia se desfășoară viața sentimentală a poetului. Culegerea se încheie cu un cântec adresat Fecioarei („Alla Vergine”), căreia îi solicită protecție..
Sfântul Laurențiu a fost un diacon din secolul III. Conform tradiției el a fost ars de viu pe un grătar deoarece atunci când i s-a ordonat să înmâneze toate averile bisericii, el le-a oferit celor bolnavi și săraci. Este sărbătorit pe 10 august.
Variante ale numelui Laura
Lora, Lorette, Lorena, Lavra, Lauressa, Laurenția, Laurene, Laurita, Laurette, Lorita, Lara
Persoane celebre
Laura Biagiotti (designer de modă spaniol)