Justinian

GEN: Băiat
ORIGINE:
INTELES:
LUNGIME: lung

Justinian este o variantă a numelui Iustin folosită mai ales în țările vorbitoare de limbă engleză, însă destul de rar în ultimii ani.

Numele Iustin își are originea în limba latină și are semnificația de ”corect”, ”just”. Numele Iustinianus s-a format de la Iustinus, devenit celebru prin prisma împăratului Iustinian I (527 – 565 d. Hr.). 

Sfântul Iustinian

Pentru credința sa nemărginită şi pentru eforturile depuse pentru creştinarea poporului său, Biserica ortodoxă îl sărbătoreşte pe Iustinian cel Mare şi Sfânt, pe data de 2 august. Sf. Iustin a trăit între anii 100-160. Născut din părinți păgâni, probabil de origine latină, el s-a convertit la creștinism înainte de anul 132 și a fost martirizat la Roma.

A scris două apologii, în fapt scrisori de pledoarie, prima fiind adresată împăratului Antoninus Pius și fiilor săi (Marc Aureliu și Lucius Verus), iar a doua dedicată lui Marc Aureliu, în care solicita toleranță față de creștini, într-o perioadă în care aceștia din urmă, refuzând ritualul religios roman, erau acuzați de lipsă de fidelitate față de Imperiu.

Derivatul feminin al numelui este Iustina.

Variante ale numelui Justinian

Iustin, Iustinian (România), Giustino (Italia)