Jack

GEN: Băiat
ORIGINE:
INTELES:
LUNGIME: scurt

Jack este varianta din limba engleză a numelui românesc Ion, el însuși derivat din prenumele ebraic Yochanan care se traduce prin ”grațios”. Forma din ebraică apare și în Vechiul Testament scris Johanan, dar și în Noul Testament unde este pomenit.

Unele surse spun că traducerea este ”Dar de la Dumnezeu” sau ”Dumnezeu ne iată toate păcatele”.

Jack este utilizat acum ca nume de sine stătător, deși la început a fost un diminutiv al lui John, pe filiera Jackin/Jankin. Există, de asemenea, o teorie conform căreia este de origine celtică , adică „sănătos, puternic, plin de energie vitală” (de la cuvântul galez iach  tradus prin „sănătate”). Indiferent de originile sale, atât numele, cât și cuvântul „jack” au fost folosite mult timp ca termen pentru a se referi la orice om, în special din clasele comune.

Sfântul Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul a fost predicator și botezător pe malurile râului Iordan. Mai este cunoscut ca Înaintemergătorul, vestitorul și botezătorul lui Iisus. Este numit de Iisus „cel mai mare dintre cei născuți din femei”, iar Biserica Creștină îl cinstește ca pe cel mai mare dintre sfinți, având nu mai puțin de trei sărbători dedicate lui. 

Variante ale numelui Jack

Gjon (Albania), Hovhannes, Hovik, Hovo, Ohannes (Armenia), Ioan, Ivan, Yoan, Ivo, Vancho, Yanko (Bulgaria), Ivan, Ivo, Vanja (Croația), Ivan, Jan, Janek (Cehia), Ivan, Jan, Jens, Johan, Jon, Jannick (Danemarca), Hanke, Hanne, Joop (Olanda), Evan, Ian, Ivan, John, Sean, Shane (țările vorbitoare de limba engleză), Jani, Janne, Hannes, Juha, Jussi (Finlanda), Jean, Yann, Yoan, Yvan, Yanis (Franța), Ioane, Ivane, Vano (Georgia), Giannis, Ioannis, Yannis (Grecia), Iván, János, Jancsi, Jani (Ungaria), Eoin, Seán (Irlanda), Giovanni, Ivan (Italia), João, Joãozinho (Portugalia), Ioann, Ivan, Vanya (Rusia), Juan, Ibán (Spania), Yahya (Turcia)

Persoane celebre

Jack London (scriitor american), Jack Nicholson (actor american)