Iuliu

GEN: Băiat
ORIGINE:
LUNGIME: scurt

Numele Iuliu este un derivat al numelui Iulius, care își are are originea în limba latină. La început a fost folosit ca nume de familie în timpul Imperiului Roman, iar istoricii cred că originea inițială este în limba greacă, din cuvântul ioulos care se traduce prin ”doborât”.  O altă explicație a numelui este “lumina cerului”, datorita cuvântului “Iovis” din latina clasică. 

Numele de ginte Iulius şi Iulia aparţineau în special acelor familii care erau considerate de origine divină, fiind mai degrabă un supranume. Totuși, Sursa iniţială a numelui Iulia se regăseşte în numele latin „Iovis”, parte a expresiei „descendentul zeului Jupiter”. În mitologia romană, Jupiter era divinitatea supremă care se ocupa de orânduirea legilor şi de ordinea socială. Acest nume simbolizează și putere datorită faptului că a fost purtat de cel mai mare împărat roman Julius Cezar.

Sfântul Iulian

Cei care poartă numele Iulian își sărbătoresc onomastica pe data de 21 iunie când Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Iulian Martirul, cunoscut și ca Iulian din Antiohia, care a fost un sfânt martir creștin din secolul al IV-lea. Avea rang senatorial, fiind fiul unui senator păgân și al unei mame creștine. Dorind să evite persecuțiile, femeia și-a dus fiul, după moartea soțului, la Tars, unde copilul a fost botezat și crescut cu evlavie. A fost ucis în timpul persecuțiilor lui Dioclețian. 

Numele Iuliu este întâlnit mai ales în zona Transilvaniei. O altă variantă din onomastica din România este Iulian.

Variante ale numelui Iuliu

Yulian (Bulgaria, Rusia), Julian, Jolyon, Jools, Jules, Julyan (țările vorbitoare de limba engleză), Julien (Franța), Julian, Lian (Germania), Giuliano (Italia), Julian, Julek (Polonia), Juliano (Portugalia), Julián (Spania)

Variante feminine

Iuliana, Juliana, Iulia, Julia, Julie, Giuliana, Giulia

Persoane celebre

Iuliu Maniu (om politic din România), Iuliu Barasch (medic român)