Irina

GEN: Fată
ORIGINE:
INTELES:
LUNGIME: scurt

Numele Irina este folosit cu precădere în zona Balcanilor, fiind foarte des întâlnit în țările creștin-ortodoxe. La originea numelui stă zeitatea greacă Eirene care era considerată personificarea păcii. 

Sfânta Irina

Pentru ortodocși numele are o însemnătate aparte pentru că Irina este prima femeie recunoscută ca martir.

Sfânta Irina s-a născut în cetatea Maghedon din Persia, în secolul al IV-lea. Era fiica regelui Maghedonului, Licinius. Fiind păgân, tatăl ei îi pusese numele de Penelope. Era o fată foarte frumoasă, dar tatăl ei o ținea izolată într-un turn înalt al palatului său pentru ca nu cumva să fie influențată de credința creștină, care se răspândea cu repeziciune și în Persia. Împreună cu ea stăteau, pentru a o sluji, alte treisprezece fecioare frumoase.

Licinius i-a repartizat apoi Penelopei, ca tutore, un bătrân învățat, pe nume Apellian, pentru a-i da cea mai bună educație posibilă. Apellian era însă creștin, și în timpul lecțiilor i-a povestit Penelopei despre Iisus Hristos, Mântuitorul, despre credința creștină și despre virtuțile creștine. Într-o noapte, i-a apărut în vis îngerul lui Dumnezeu care i-a spus: ”Penelope, de-acum nu te vei mai numi așa, ci Irina („pace”), și vei fi multora scăpare și adăpostire și prin tine se vor mântui multe suflete, iar numele tău va fi mare în toată lumea”. 

Sfânta Mare Muceniță Irina este chemată mai ales de cei care își doresc o căsătorie grabnică și fericită.

În Grecia, ea este și sfânta ocrotitoare a polițiștilor. Cele care poartă numele Irina își sărbătoresc onomastica în data de 5 mai

Variante ale numelui Irina

Irena, Ena (Croația), Irena, Irenka (Cehia), Eirini, Irini (Grecia), Irén (Ungaria), Irene (țările vorbitoare de limbă engleză, franceză sau limbi germanice)

Variante masculine

Irinel, Irineu

Persoane celebre

Irina Loghin (cântăreață de muzică populară din România), Irina Petrescu (actriță din România)