Numele Ines este un derivat al numelui Agnes care are origini grecești și se traduce prin pur, curat, cast și chiar sfânt.
Numele ajunge în onomastica creștină prin cultul unei fecioare din Roma, martiră în timpul lui Dioclețian. Din sec. al IV-lea se răspândește rapid și datorită asemănării cu termenul de “agnus” – miel, a cărui valoare simbolică este recunoscută în religia creștină.
Pentru mai bine de 400 de ani, Agnes a fost în topul primelor 3 nume de fete folosite în onomastica țărilor vorbitoare de limba engleză.
Numele Ines este foarte popular în Portugalia datorită poveștii de iubire dintre Regina Ines de Castro și Regele Petru al Portugaliei. Este una dintre cele mai sfâșietoare și sângeroase adevărate povestiri din istorie.
Prințul Petru s-a îndrăgostit de frumoasa și minunata Ines, dar relația lor a fost interzisă de tatăl său, regele Afonso. Peter, care fusese căsătorit, a devenit văduv și-a planificat să se căsătorească cu ea, dar căsătoria a fost anulată. Peter a urmat-o în exil, dar tatăl lui a ordonat uciderea ei în fața propriului copil. Tulburat, Peter i-a urmărit pe ucigași și le-a smuls inimile din trupuri. Când a ajuns mai târziu la tron, Petru a făcut din Ines regina sa. I-a dezgropat trupul și i-a jurat judecății credință.
Variante ale numelui Ines
Agnes, Agnesa, Hagne, Agnete, Aghneta, Annis, Nance, Nancy, Agni, Ina, Inesa
Persoane celebre
Inès Ligron (expertă în frumusețe din Franța)