Ilinca

GEN: Fată
ORIGINE:
LUNGIME: lung

Numele Ilinca este un derivat feminin de la numele Ilie. Numele Ilie își are originea în limba ebraică, tradus prin ”Al cărui Dumnezeu este Jah”. Explicația acestui nume este dată chiar prin intermediul Bibliei. Potrivit Sfintei Scripturi: „Strângând întreg poporul la muntele Carmei, Ilie cere fiilor lui Israel să hotărască cărei divinități i se vor închina în viitor. În urma unei probe a focului câștigată de Ilie, poporul s-a convins că ‹‹Domnul este adevăratul Dumnezeu››”

Sfântul Ilie

Ilie este unul dintre numele populare în România, fiind purtat de peste 200.000 de persoane. Aceștia își sărbătoresc onomastica pe 20 iulie, când în calendarul creștin-ortodox este sărbătorit Sfântului Mare Proroc Ilie, Tesviteanul.

Sf. Ilie este celebrat ca un mare făcător de minuni și aducător de ploi în vreme de secetă. Sfântul și marele Proroc Ilie, înger întrupat în carne ce a primit de la Dumnezeu puterea de a deschide și închide cerurile, era de origine din Tesvi în Galaad.

Era din tribul lui Aaron și deci era preot. Se spune că la nașterea sa tatăl său a văzut oameni îmbrăcați în alb învelindu-l în scutece de foc și, dându-i numele, i-au dat să mănânce o flacără, simbol al râvnei pentru Dumnezeu. 

Tradiții populare

În tradiția populară, Sf. Mare Proroc Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor și a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credință și curaj demn de urmat. 

Există tradiții populare diferite din toate zonele geografice ale Românei, încât unitatea este cinstea deosebită care i se cuvine profetului Ilie. Oamenii cred că atunci când se întâmpla fenomene meteorologice spectaculoase, Ilie de fapt traversează cerul cu căruța lui de foc, pentru a ne ocroti.

Potrivit tradițiilor, de Sfântul Ilie se mănâncă, pentru prima dată, roada nouă de mere și de struguri, nuci și alune. Sf. Ilie este considerat și patronul apicultorilor: în această zi, la sate, apicultorii recoltau mierea de albine, activitate cunoscută sub denumirea de „retezatul stupilor”.

Multe biserici, de la orașe sau de la sate, au hramul Sf. Ilie. Sfântul Ilie este ocrotitorul Forțelor Aeriene Române.

Pe de altă parte, sunt lingviști care spun că Ilinca este un derivat de la numele Elena, argumentând că acesta este mult mai întâlnit pe teritoriul României decât Ilie. 

Numele Ilinca mai este întâlnit în onomastica din Croația, Serbia și Macedonia scris Ilinka.

Variante ale numelui Ilinca

Iliana, Ilina, Elija, Eliana

Persoane celebre

Ilinca Goia (actriță din România), Ilinca Manolache (actriță din România)