Ileana

GEN: Fată
ORIGINE:
LUNGIME: lung

Numele Ileana este un derivat românesc de la prenumele Elena provine din limba greacă (Ἑλένη, cu caractere latine Elene, Helene), și înseamnă în traducere „cea solară, cea strălucită, cea luminoasă” (de la Helios). Tot în mitologia greacă, Elena din Troia era fiica lui Zeus și a Ledei. Ea a fost răpită, recuperată și ulterior căsătorită, ca în final să fie din nou furată prin sprijinul zeiței Afrodita, care a văzut-o ca fiind o răsplată pentru cel care a furat-o în final.

O altă explicație privind proveniența numelui Ileana este derivarea din cuvântul ebraic „Eliyahu” care înseamnă „Yahweh este Dumnezeu„. Tot din ebraică ar putea avea înțelesul „răspunsul Domnului”.

Sfânta Elena

A fost mama Sfântului Împărat Constantin Cel Mare. Din porunca sa au fost făcute săpături pe Muntele Golgota, fiind descoperită Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Mântuitorul.Tot la îndemnul ei au fost ridicate numeroase biserici și mănăstiri, Sfânta rămânând un exemplu de bunătate, fiind recunoscută dragostea cu care împărțea pomeni săracilor și prizonierilor. Sfinții sunt prăznuiți în data de 21 mai.

În onomastica românească, numele este atestat încă din secolul al XV- lea, sub formele de Elena, Ileana, Olenca. Astăzi, cel mai des folosit derivat este Ileana. Diminutivele sale sunt în limba română sunt Leana, Lenuța, Lențica. În anul 2013, în România 880.574 de femei purtau acest nume. În ce privește derivatele numelui, 122.285 de persoane se numeau Ileana, 64.690 – Lenuța, 4.099 – Leana și 1.467 Nuți. 

Ileana Cosânzeana este personajul principal feminin din basmele mitologice românești, corespondentul feminin al lui Făt-Frumos, de obicei idealul feminin al acestuia.

Variante 

Helena, Jelena, Ela, Jela, Jelica, Jelka (Croația), Helena, Alena, Helenka, Lenka (Cehia), Elin, Helen, Helena, Helene, Eli, Eline, Ella, Elna, Lena, Lene (Danemarca),  Heleen, Helena, Eline, Heleentje (Olanda), Hélène, Léna (Franța)

Diminutive

Ileana, Lenuța, Leana, Lențica, Nuți, Nuțica, Nuța (Romania), Alyona, Lena (Rusia), Lena (Grecia), Alena, Lena, Lene, Leni (Germania), Ella, Elle, Ellie, Elly, Lena, Nell (țările vorbitoare de limba engleză)

Persoane celebre

Ileana, Principesa României, Ileana Iordache (actriță din România)