Ianis

GEN: Băiat
ORIGINE:
INTELES:
LUNGIME: scurt

Ianis este unul dintre derivatele numelui Ioan, care își are originea în numele grecesc Ioannes, el însuși derivat din prenumele ebraic Yochanan care se traduce prin ”grațios”. Forma din ebraică apare și în Vechiul Testament scris Johanan, dar și în Noul Testament unde este pomenit Ioan Botezătorul. 

Unele surse spun că traducerea de Ioan este ”Dar de la Dumnezeu” sau ”Dumnezeu ne iată toate păcatele”.

Sfântul Ioan Botezătorul

Cele care poartă numele Iancu își sărbătoresc onomastica pe 7 ianuarie când este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul, care este este una din figurile centrale ale creștinismului și islamului.

Acesta a fost predicator și botezător pe malurile râului Iordan. Mai este cunoscut ca Înaintemergătorul, vestitorul și botezătorul lui Iisus. Este numit de Iisus „cel mai mare dintre cei născuți din femei”, iar Biserica Creștină îl cinstește ca pe cel mai mare dintre sfinți, având nu mai puțin de trei sărbători dedicate lui. În calendarul ortodox are mai multe zile de pomenire: 24 iunie: nașterea sa, (sărbătoarea numită Drăgaica sau Sânzienele), 7 ianuarie, ziua Sfântului Ioan ca botezător al Domnului și 29 august- tăierea capului Sf. Ioan- zi de post și rugăciune.

Anual, la data de 24 iunie, se celebrează în lumea creștină nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, o mare excepție făcută acestuia, întrucât sfinții și martirii sunt comemorați în ziua morții lor, ca zi a nașterii lor în Împărăția Cerurilor.

Ianis este un derivat al numelui Ioan întâlnit mai cu seamă în comunitățile de greci și de aromâni. În ultimii ani a câștigat popularitate și în rândul părinților români care nu fac parte din aceste comunități. Alături de acesta mai există variantele: Ion, Nelu, Neluțu, Geani, Onu, Onuț, Nică, Ionuț, Ionel, Ionică, Iancu

Variante ale numelui Ianis

Gjon (Albania), Hovhannes, Hovik, Hovo, Ohannes (Armenia), Ioan, Ivan, Yoan, Ivo, Vancho, Yanko (Bulgaria), Ivan, Ivica, Ivo, Vanja (Croația), Ivan, Jan, Janek (Cehia), Ivan, Jan, Jens, Johan, Jon, Jannick (Danemarca), Hanke, Hanne, Joop (Olanda), Evan, Ian, Ivan, John, Sean, Shane, Jack (țările vorbitoare de limba engleză), Jani, Janne, Hannes, Hannu, Juha, Jussi (Finlanda), Jean, Yann, Yoan, Yvan, Yanis (Franța), Ioane, Ivane, Vano (Georgia), Giannis, Ioannis, Yannis (Grecia), Iván, János, Jancsi, Jani (Ungaria), Eoin, Seán (Irlanda), Giovanni, Ivan, Giò, Vanni (Italia), João, Joãozinho (Portugalia), Ioann, Ivan, Vanya (Rusia), Juan, Ibán, Juanito (Spania), Yahya (Turcia)