Greta

GEN: fata
ORIGINE:
INTELES:
LUNGIME: scurt

Numele Greta reprezintă prescurtarea de la numele Margareta. Acesta își are originea în cuvântul grecesc margarites care se traduce prin ”perlă”.

În zilele noastre, Greta este un nume popular în Germania, Italia și Ungaria. În România, Margareta este și denumirea unei flori, astfel încât persoanele care poartă acest nume și derivatele lui sunt sărbătorite în Ziua de Florii, în duminica de dinainte de sărbătoare Învierii Domnului, Paștele. 

Sfânta Margareta

Catolicii, anglicanii, evanghelicii, o sărbătoresc pe Sfânta Margareta pe 20 iulie. Ortodocșii o numesc Sfânta Mare Muceniță Marina și o pomenesc pe 17 iulie. Oamenii i se roagă pentru nașterea de prunci sănătoși, pentru vindecarea bolilor de rinichi și digestive. Pentru că s-a sfârșit ca un adevărat martir, Marina a căpătat rang de muceniță. Încă din vremea Imperiului Bizantin, oamenii i se roagă pentru nașterea de prunci sănătoși, pentru vindecarea bolilor de rinichi, digestive.

Variante ale numelui Greta

Margarid, Margarit (Armenia), Margarita (Bulgaria), Markéta (Cehia), Margareta, Margit, Margrethe, Grete, Grethe, Margarethe, Merete, Meta, Mette, Rita (Danemarca), Marguerite, Margaux, Margot (Franța), Margalit, Margalita (Israel), Margaréta, Margit, Gitta, Gréta, Rita (Ungaria), Małgorzata, Gosia, Małgosia, Marzena (Polonia)

Persoane celebre

Greta Garbo (actriță suedeză)