Glad

GEN: baiat
INTELES:
LUNGIME: scurt

Originea numelui de băiat Glad este incertă.

Există mai multe ipoteze. Prima dintre ele este originea slavă: teorie susținută de toponime slave de lângă Marea Baltică cu ar fi: Gladichov, Gladyšov, Gladišov .

În zona Balcanilor apar o serie de toponime cu rădăcina Glad cum sunt: Gladnica, Gladnić, Gladnik, Gladojević, Gladović, Gladovići, Glade, Gladovdo, Gladova Vrtača, Gladovrh, Gladov krš (în Serbia), Gladište (în Muntenegru), Gladišev Dol (în Metohia).

O altă variantă ar fi originea latină: Gladius este un nume foarte des întâlnit printre locuitorii stabiliți în întreaga regiune după cum apare într-o serie de înscrisuri romane. Există chiar și o ipoteză care susține originea celtică pornind de la relativa asemănare: Gal-Gla și pe toponime ca: Galați, Galata, Galiția etc.

Glad ar putea fi și o formă românească a numelui Vlad, Vladimir.

În toponimia bănățeană sunt cunoscute două localități Gladna: Gladna Montană și Gladna Română, atestate din perioada medievală, Cladova cu numele vechi Gladova, Ghilad, pârâul Galacka, în Serbia, la sud de Aranca și alte nume topice, în apropierea Banatului, la nord de Mureș.

Glad a fost voievod al unei formațiuni statale medievale timpurii localizată pe teritoriul Banatului istoric (teritoriul dintre Tisa, Mureș, Dunăre și Carpați), în prima jumătate a secolului al X-lea. Reședința principală a ducelui era Morisena (astăzi Cenad).