Geta

GEN: Fată
ORIGINE:
LUNGIME: scurt

Numele Geta, derivat feminin al numelui Gheorghe, își are originea în cuvântul grecesc Georgios care se traduce prin ”muncitor” sau ”lucrător al pământului”.

Există și o altă explicație pentru numele Geta. Potrivit istoricului Ion Horaţiu Crişan, un nume comun la geţi, regăsit în operele anticilor greci şi latini era Daos (Davos sau Davus). „Vorbind despre daci, Strabon ne spune: „A existat şi o altă împărţire a teritoriului chiar din cele mai vechi timpuri: căci pe unii îi denumesc daci, iar pe alţii geţi. Geţii sunt cei care se întind spre Pont şi spre răsărit, iar dacii cei care locuiesc în partea opusă, spre Germania şi spre izvoarele Istrului. Socot că ei se numeau în vechime Daoi. De aici şi numele de sclavi Geta şi Davos, obişnuit la antici.

Sfântul Gheorghe

Numele și-a câștigat popularitatea datorită Sfântului Gheorghe, care este unul dintre sfinții reprezentativi ai creștinismului. A fost general roman de origine greacă și ofițer în Garda împăratului roman Dioclețian, care a fost condamnat la moarte pentru că nu a renunțat la credința creștină.

În calitate de martir creștin, el a devenit mai târziu unul dintre cei mai venerați sfinți ai creștinismului și a fost în mod special venerat de cruciați. Este un sfânt pomenit de aproape toate Bisericile tradiționale, de obicei pe data de 23 aprilie. Este considerat patron al multor țări, regiuni și orașe. 

Sfântul Gheorghe este sfântul ocrotitor al următoarelor țări și regiuni: Anglia, Aragon, Catalonia, Etiopia, Georgia, Grecia, Lituania, Malta, Moldova – Moldova (România) + Regiunea Cernăuți (Ucraina) + Bugeac, Ismail (Ucraina) + Republica Moldova, Muntenegru, Palestina, Portugalia, Rusia, Serbia.

În conștiința populară românească, este unul dintre cei mai prezenți sfinți, numeroase biserici purtând hramul său. Există numeroase orașe în România care poartă numele Sfântului Gheorghe și chiar unul dintre cele trei brațe ale Dunării este denumit astfel. Imaginea Sf. Gheorghe ucigând balaurul este prezentă și pe steagul Moldovei medievale trimis de Ștefan cel Mare la Mănăstirea Zografu de la Muntele Athos.

Este de asemenea ocrotitorul Forțelor Terestre ale Armatei Române.

Date statistice

Potrivit Institutului Național de Statistică din România, în România, în 2019 erau 522.927 persoane cu numele Gheorghe, George 149.779 și Gheorghiţă (22.427). Cele mai multe femei care îşi serbează onomastica de Sfântul Gheorghe se numesc Georgiana (144.211), Georgeta (131.392), Ghiorghiţa (31.390) şi Geta (14.909).

Variante ale numelui Geta

Gergana (Bulgaria), Jiřina (Cehia), Georgina (Olanda), Georgene, Georgia, Georgiana, Georgina, Geena, Gena, Georgeanna, Georgie, Gina, Jeana, Jeanna, Jorja (țări vorbitoare de limba engleză), Georgine, Gigi (Franța), Georgina (Germania), Georgia (Grecia), Georgina, Györgyi, Györgyike (Ungaria), Giorgia, Giorgina (Italia) , Georgeta, Geta, Gherghina, Georgiana, Gheorghița, Gica, Gicuța (România)

Variante masculine ale numelui Geta

 Gică, George, Iorgu, Gigi, Gigel, Geo, Georgel, Ghiță, Gheorghe (România)

Persoane celebre

Geta Brătescu (artist plastic din România)