Genoveva

GEN: fată
ORIGINE:
INSPIRAȚIE:
LUNGIME: scurt

Numele de fată Genoveva își are originea în limba vorbită de celți, din numele Genovefa, însă semnificația lui rămâne necunoscută. Lingviștii cred că prima parte a numelui ”genos” se traduce prin ”trib”, iar cea de-a doua printr-un element care ar însemna ”femeie”.

Ar putea fi derivat din elementele germanice kuni tradus prin „familie” și wefa care înseamnă „soție, femeie”. Alternativ, ar putea fi de origine galică, din elementul celtic înrudit genos care se traduce prin „familie” combinat cu un al doilea element de semnificație necunoscută.

Sfânta Genoveva

Sfânta cuvioasă Genoveva (Nanterre, c. 419/422 d.Hr. – Paris 502/512 d.Hr.) este o sfântă care a trăit la Paris în secolele V-VI și este considerată ca fiind ocrotitoarea Parisului. Prăznuirea ei în Biserica Ortodoxă se face la data de 3 ianuarie.

S-a născut în jurul anului 420 la Nanterre, o localitate din apropierea Parisului, într-o familie bogată a aristocrației galo-romane: tatăl ei se numea Severus, și era probabil un franc romanizat care după o carieră de ofițer în armata romană a avut funcția de administrator al unor teritorii ale Imperiului Roman. Mama ei se numea Geroncia sau Gerontia, un nume grec. Este botezată și are ca nașă o aristocrată credincioasă din Paris, Procula.

Ea construiește prima bazilică pe mormântul sfântului episcop martir Dionisie al Parisului (prăznuit la 9 octombrie) de la Montmartre (Mons Martyrum) și inspiră parizienilor obiceiul evlavios de a veni în pelerinaj la mormânt chiar și atunci când vremea era urâtă.

Se povestește că într-o astfel de zi, sfânta a făcut pelerinajul în plină furtună, cu o lumânare aprinsă în mână, fără ca aceasta să se stingă. De asemenea, sfânta a contribuit esențial la dezvoltarea cultului Sfântului Martin (prăznuit la 11 noiembrie) la Tours, loc care a devenit în timp unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din tot Occidentul.

Sfânta Genoveva este renumită pentru a fi salvat de mai multe ori orașul Paris de la distrugere.

Variante

 Genevieve (țările vorbitoare de limba engleză), Geneviève, Ginette (Franța), Genoveffa (Italia), Genovaitė (Lituania), Genowefa (Polonia)

Persoane celebre

Genevieve Padalecki (actriță americană)