Geanina

GEN: Fată
ORIGINE:
INSPIRAȚIE:
LUNGIME: lung

Numele Geanina își are originea în numele Ion care se trage din numele vechi ebraic Johanan. Acesta este compus din ”jo”, prescurtarea de la ”Jahve” și ”hanan”, ceea ce face ca numele Johanan să se traducă prin ”Dumnezeu are milă”. 

Geanina este o creație de la Ioana. Evoluția numelui este interesantă, întrucât înainte de Gianina a fost Jeana, care, la rându-i, a fost Ioana.

Sfântul Ioan Botezătorul

Cele care poartă numele Geanina își sărbătoresc onomastica pe 7 ianuarie când este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul, care este este una din figurile centrale ale creștinismului și islamului. Acesta a fost predicator și botezător pe malurile râului Iordan. Mai este cunoscut ca înainte-mergătorul, vestitorul și botezătorul lui Iisus.

Este numit de Iisus „cel mai mare dintre cei născuți din femei”, iar Biserica Creștină îl cinstește ca pe cel mai mare dintre sfinți, având nu mai puțin de trei sărbători dedicate lui. În calendarul ortodox are mai multe zile de pomenire: 24 iunie: nașterea sa, (sărbătoarea numită Drăgaica sau Sânzienele), 7 ianuarie, ziua Sfântului Ioan ca botezător al Domnului și 29 august– tăierea capului Sf. Ioan- zi de post și rugăciune.

Anual, la data de 24 iunie, se celebrează în lumea creștină nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, o mare excepție făcută acestuia, întrucât sfinții și martirii sunt comemorați în ziua morții lor, ca zi a nașterii lor în Împărăția Cerurilor.

Variante ale numelui Geanina

Jeanne, Jeannot, Jeannette, Jeanine, Johanna, Hanna, Ionela, Hanseline, Giovanna, Gianna, Janina, Szanna, Janka, Hanna, Hana, Ioana

Persoane celebre

Geanina Avram Staicu (blogger din România)