Gabriela

GEN: Fată
ORIGINE:
LUNGIME: lung

Numele Gabriela își are originea în ebraică și se traduce prin ”Dumnezeu este puterea mea”. 

Arhanghelul Gavriil

De cele mai multe ori este asociat cu numele Arhanghelului Gavriil. Numele său este menționat de patru ori în Biblie, niciodată însă ca „arhanghel”: de două ori în Daniel (8.16 și 9.21) și de două ori în Luca (1.19 și 1.26). După evanghelistul Luca, Gabriel ar fi anunțat atât nașterea lui Ioan Botezătorul, cât și a lui Iisus.

De fiecare dată apare ca un mesager care aduce vești importante. Mai întâi, el l-a anunțat pe Daniel despre întoarcerea evreilor din captivitatea babiloniană, după care i-a revelat (printr-o viziune spirituală) viitorul națiunilor.

În tradiția ebraică Gabriel a fost și îngerul pedepsei divine care s-a abătut asupra așezărilor Sodoma și Gomora. Tot el i-a spus lui Zaharia (la o vârstă înaintată) că soția sa (Elisabeta) îi va naște un copil (Ioan Botezătorul). În cele din urmă i-a spus Mariei că ea este cea aleasă dintre femei. Arhanghelul Gabriel (Gavril-Gavriil) este, alături de Arhanghelul Mihail, unul dintre cei mai importanți îngeri în cadrul tradiției iudeo-creștine și a celei islamice. Este cel de-al doilea în rang printre Arhangheli.

Profetul Mahomed afirmă că Gabriel (Djibril), cel cu 140 de perechi de aripi, i-ar fi dictat Coranul, vers cu vers. În tradiția islamică, Gabriel este considerat a fi spiritul divin al adevărului.

Cei care poartă numele Gabriela își sărbătoresc onomastica pe 8 noiembrie

Variante ale numelui Gabriela

Gabriëlle (Olanda), Gabriella, Gabrielle, Bria, Briella, Brielle, Gabby (țările vorbitoare de limba engleză), Gabrielle (Franța, Italia, Ungaria

Variante masculine

Gavrilă, Gabriel, Gavril, Gabi (România)

Persoane celebre

Gabriela Szabo (atletă din România), Gabriela Spanic (actriță din Venezuela)