Francisc

GEN: Băiat
ORIGINE:
INTELES:
LUNGIME: lung

Numele Francisc este întâlnit în mai toate culturile, având originea în limba latină, de la cuvântul ”Franciscus” care se traduce prin ”francez” sau de la triburile de franci

Sfântul Francisc de Assisi

Nu a fost un nume foarte popular până în secolul al XIII-lea când a trăit Sfântul Francisc de Assisi, pe numele său laic Giovanni Bernardone, (n. ca. 1181/1182, Assisi, Italia – d. 3 octombrie 1226, Portiuncula, lângă Assisi).

Este întemeietorul Ordinului Fraților Minori (Ordo Fratrum Minorum, OFM), ordin călugăresc cunoscut sub numele de Ordinul franciscan, diacon, patron al Italiei, al orașului San Francisco.

A renunțat la o viață bogată și a făcut-o pentru o viață de sărăcie și devoțiune față de Dumnezeu și Iisus Hristos. El a reconstruit și a restaurat biserici, a întemeiat ordine care trăiesc prin scrierile sale și este considerat sfântul patron al animalelor și al naturii.

Papa Grigore al IX-lea l-a proclamat pe Francisc sfânt în 1228, la numai doi ani după moartea sa, iar Pius al XII-lea l-a declarat patron al Italiei, împreună cu Ecaterina de Siena în 1939.

În spaţiul românesc, Francisc a pătruns pe cale cultă, unii spun că direct din onomastica apuseană, alţii cred că, de fapt, a fost preluat din slavonă.

Variante ale numelui Francisc

Franjo, Franko, Frano, Fran (Croația), František (Cehia), Frans (Danemarca), Franciscus (Olanda), Franz (Germania) Ferenc, Feri, Ferkó (Ungaria), Francesco, Franco (Italia), Franciszek (Polonia), Francisco, Chico (Portugalia), Franjo (Serbia),  Curro, Fran, Francisco, Paco, Pancho, Paquito (Spania), Francis, François (Franța)

Variante feminine

Francisca, Fran, Franny, Francesca, Francine, Françoise, Francine

Persoane celebre

Papa Francis, Francisc Vaștag (boxer român)