Numele Floris își are originea în cuvântul ”floare”, de aceea este și sărbătorit în calendarul ortodox în ziua de Florii, cu o săptămână înaintea Paștelui.
În mitologia romană, Flora era zeiţa florilor şi a vegetaţiei, celebrată la fiecare început de primăvară, de Florii. În latină, aceste nume sunt construite pe baza termenilor „floris”, „florens” (- ntis) care înseamnă „înfloritor” şi verbul „floreo” – „a înflori”.
În Olanda, numele Floris este folosit pentru botezul băieților.
Sfântul Florentie a fost un mucenic din Tesalonic, care în primele veacuri creștine, în timpul persecuțiilor. Nu doar ca a mărturisit credința în Hristos, ci a făcut tot ce putea pentru a-i convinge pe cei din jurul său, care nu erau creștini, că adevărata credință este cea în Hristos – religia iubirii și a speranței.
A murit ca martir, iar Biserica Ortodoxă îl prăznuiește în ziua de 13 octombrie.
Variante ale numelui Floris
Floarea, Florela, Florentina, Floriana, Florica, Florina, Ica, Floriţa, Florența (România), Floris, Florence (Franța), Fiorenza (Italia), Florencia, Flor (Spania), Flo, Floella, Florrie, Flossie (țările vorbitoare de limba engleză)
Variante masculine
Fiore, Fiorino, Floro (Italia), Floro (Portugalia și Spania), Florin, Florea, Florentin, Florian, Floricel, Flori, Floricel, Florei, Floreşti, Floranciuc, Floares, Florenţ (România)