Flavius

GEN: Băiat
ORIGINE:
INTELES:
LUNGIME: scurt

Numele Flavius sau Flaviu provine din numele de familie folosit în Antichitate în Imperiul Roman, Flavius. Se traduce prin ”de aur” sau ”cu părul galben”, de la latinescul flavus care înseamnă ”galben” sau ”auriu”.

Împărații romani Vespasian, Titus și Domitian, care au domnit în secolul I, au purtat acest nume de familie. După aceea, a fost folosit și ca prenume. Împăratul Constantin cel Mare a fost unul dintre cei care a fost botezat cu prenumele Flavius. 

Este utilizat mai ales în spațiul latin. În România este folosită cel mai des varianta Flaviu, însă sunt părinți care au ales pentru băieții lor și Flavius sau Flavian. În Spania, Italia și Portugalia veți găsi persoane care poartă numele Flavio. 

Cei care poartă numele Flaviu își pot sărbători onomastica pe 18 februarie când în calendarul creștin este menționat Sfântul Flavian Mărturisitorul. Acesta timp de 60 de ani a locuit într-o chilie, fără să fie văzut de cineva. Părintele primea hrana printr-o crăpătură făcută în chilia sa și a primit de la Dumnezeu darul minunilor și al tămăduirilor. Pentru toată osteneala sa, a primit viața veșnică.

Variante ale numelui Flavius

Flavio (Italia, Spania, Portugalia)

Variante feminine

Flavia, Flaviana

Persoane celebre

Flavius Stoican (fotbalist român)