Numele de băiat Felix se traduce prin ”fericit”, fiind provenit din latinescul felicis. Este unul dintre numele care și-a păstrat forma în aproape toate limbile în care a intrat în uz.
A fost folosit ca poreclă de către generalul roman Sulla din secolul I î.Hr. Apare și în Noul Testament aparținând guvernatorului Iudeii care l-a închis pe Sfântul Pavel .
Datorită semnificației sale, acest nume a fost popular printre primii creștini, fiind purtat de mulți sfinți timpurii și de patru papi. A fost folosit în Anglia încă din Evul Mediu, deși a fost mai popular în Europa continentală.
Sfântul Mucenic Felix
Biserica Ortodoxă cinstește memoria mai multor sfinți care poartă acest nume, printre care și Sfântul Mucenic Felix(+303) care era preot. În timpul persecuțiilor creștinilor a refuzat cu hotărâre să dea Sfintele Scripturi soldaților ce le aruncau în foc, spunând că preferă să ardă El. Rămânând hotărât în credința sa chiar și după torturi îndelungate, sfântului i-a fost tăiat capul. Este prăznuit pe data de 19 octombrie.
Variante
Félix (Franța), Felice (Italia), Feliks (Polonia, Rusia, Serbia)
Variante feminine ale numelui Felix
Felicia, Feliciana, Felice
Persoane celebre
Felix Mendelssohn (compozitor german)