Eugenia

GEN: Fată
ORIGINE:
LUNGIME: lung

Prima formă a numelui Eugen, forma masculină a prenumelui Eugenia, a fost Eugenios care provenea din cuvântul grecesc eugenes tradus prin ”de neam nobil”. 

Este un nume întâlnit în mai toate limbile pământului cu diverse forme. În România, atât forma de feminin, cât și cea de masculin au pătruns pe filiera greacă, rezultând forme ca: Evghenia, Evghenița, Ghenuța, Ghenea, care astăzi sunt înlocuite de formele  Eugen, Eugeniu, Genuțu, Gelu, Genia sau Jeni.

Eugenia este și o plantă originară din regiuni tropicale şi subtropicale. Este decorativă prin frunziş şi atractivă prin fructele sale comestibile, ce pot fi consumate proaspete sau folosite la dulceaţă.

Sfânta Eugenia

În calendarul ortodox, cei care poartă numele își sărbătoresc onomastica în data de 24 decembrie. Sfânta Cuvioasă Martiră Eugenia a fost o tânăra romana, din vremea persecuțiilor creștine, care, deși se trăgea dintr-un neam ales, a preferat să fugă pe ascuns și să se retragă într-o mănăstire, pentru a se ruga și a-și închina viața Domnului în liniște și în anonimat. Pildă de smerenie și simplitate, a ajuns la conducerea mănăstirii, ca stareță, sfârșind în cele din urmă ca martiră pentru credința sa în Hristos. 

Variante

Gena, Genie, Gina, Jeana, Jeanna, Geena, Jeni, Jenica (diminutive), Evgenia, Evgeniya, Zhenya (Bulgaria),  Evženie (Cehia), Eugénie (Franța), Evgenia (Grecia), Jevgēņija, Jevgeņija (Letonia), Evgenija (Macedonia), Evgenia, Evgeniya, Yevgeniya, Zhenya (Rusia

Persoane celebre

Eugenia Vodă (critic de film), Eugenia Golea (gimnastă din România)