Ecaterina

GEN: Fată
ORIGINE:
LUNGIME: lung

Numele Ecaterina are semnificația de ”drag, iubit”, din cuvântul grecesc Aikaterine.

Popularitatea numelui se datorează asocierii cu o fecioară martiră din Alexandria care purta numele Aikaterine. De aici a pornit și o dispută între etimologi. Unii spun că originea este cuvântul katharos care se traduce prin pur, alții că este katharos care înseamnă tortură. Alți specialiști spun că ar putea fi un derivat de la un alt nume grecesc, „Hekaterine„, care provine de la cuvântul „hekateros” semnificând „amândoi / amândouă„.

O altă asociere mai este făcută cu numele zeiței grecești Hekato, zeiță care se ocupa de vrăji și descântece, iar dacă ne focalizăm pe limba egipteană, numele Ecaterina ar proveni de la cuvântul „coroană”.

Alți cercetători consideră că numele Ecaterina ar mai putea proveni de la un nume copt care ar înseamna „consacrarea mea de numele tău”.

În spaţiul românesc numele a apărut sub formă de Cătălina, Cătălin, prima sa atestare datând din 1495.

Sfânta Ecaterina

Persoanele care poartă numele Ecaterina își pot sărbători onomastica pe 25 octombrie. Sfânta Ecaterina era „ o tânără creștină, distinsă prin averea și neamul său”. Se spune că, fiind de neam ales și având o cultură vastă, a fost obligată să poarte o dispută cu învățații vremii, chemați anume de împărat.

Nu numai că i-a întrecut pe aceștia, dar legenda povestește că i-a și convertit pe unii dintre ei la creștinism. Câțiva dintre cei mai înțelepți, impresionați de credința și de adevărurile rostite de sfântă, au devenit și ei creștini. Dar pe atunci creștinii erau persecutați de romani, iar Sfânta și-a mărturisit credința în Hristos, fiind condamnată în cele din urmă la moarte. Sfintele sale moaște se păstrează la mănăstirea ce îi poartă numele, ridicată pe Muntele Sinai de către Sfânta Elena. Este ocrotitoarea studenților și a tinerelor fete.

Variante ale numelui Ecaterina

Ekaterina, Katerina, Katia, Katya (Bulgaria), Katarina, Kata, Kate, Katica, Tina (Croația), Kateřina, Katka (Cehia), Cathrine, Katarina, Kathrine, Katrine, Caja, Ina, Kaja, Karen, Karin, Karina, Katharina, Katja, Trine (Danemarca), Catharina, Katelijn, Katrien, Katrina, Cato, Ina, Karin, Katinka, Katja, Rina, Tina, Tineke, Trijntje (Olanda), Caitlin, Catherine, Kathleen, Katrina, Caelie, Caren, Caryn, Cat, Cate, Cathy, Kae, Karina, Kitty, Trina (țările vorbitoare de limba engleză), Kadri, Katariina, Katrin, Kaia, Kaisa, Riina, Triinu (Estonia), Katariina, Katriina, Iina, Kaarina, Kaija, Kaisa, Kata, Kati, Katja, Katri, Riina (Finlanda), Ekaterine, Eka (Georgia) Katharina, Katrin, Katrina, Ina, Karen, Katinka, Katja (Germania), Aikaterini, Ekaterini, Katerina, Katina, Kaiti, Keti (Grecia), Katalin, Kata, Katalinka, Kati, Katica, Katinka, Kató, Kitti (Ungaria), Caterina, Catia, Katia, Katiuscia, Rina (Italia), Cátia (Portugalia), Ekaterina, Jekaterina, Yekaterina, Karina, Katenka, Katerina, Katia, Katya, Katyusha (Rusia) Catalina, Lina (Spania)

Persoane celebre

Ecaterina de Medici (soția regelui Henric al II-lea al Franței), Ecaterina Teodoroiu (eroină din Primul Război Mondial)