Dumitra este varianta feminină a numelui Dumitru. În prezent nu mai este printre preferințele părinților din România.
Numele Dumitra este de inspirație slavă, venit pe filiera grecească de la numele Demetrios, care este derivat de la numele zeiței Demetra, care ocrotea agricultura și fertilitatea. Numele Dimitrie se traduce prin ”iubitor al pământului” de la cuvintele grecești de (pământ) și mater (mama).
Primele atestări ale numelui Dimitrie/Dumitru, varianta masculină a numelui Dumitra, la noi în țară au apărut în anul 1387, în Țara Românească, cu forma „Dimitru”. În 1429 a apărut forma de „Dumitru”, iar în 1437 a fost atestată varianta de „Dimitrie”. Odată cu anii 1500 au început să răsară diferite variante derivate de la numele de baza „Dumitru”, unul dintre primele forme fiind numele „Dima”.
Sfântul Dimitrie
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie (+299) este unul dintre cei mai preţuiţi sfinţi din calendarul creştin, multe şi mari minuni fiind legate de numele acestuia. Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie este 26 octombrie.
În ţara noastră se bucură de o cinstire deosebită Sfântul Dimitrie Basarabov, care a fost un cuvios retras, ce şi-a petrecut viaţa în post şi în rugăciune. După ce a murit au fost descoperite sfintele sale moaşte care, de sute de ani, săvârşesc minuni în sufletul şi în viaţa celor ce vin şi se închină la ele cu credinţă şi speranţă. Sfintele sale moaşte se află în Catedrala Patriarhală din Bucureşti, Sfântul Dimitrie Basarabov fiind ocrotitorul acestui oraş. Sărbătoarea acestui mare sfânt este 27 octombrie, zi de pelerinaj în inima Bucureştiului.
Variante ale numelui Dumitra
Dumitrița, Mitrana, Medra, Mitana, Medra
Variante masculine
Dumitru, Dimitrie, Dima, Mitică, Mitruș, Mitrea, Mitru, Mitruţ, Samedru, Simidru, Dimitran, Dumetru
Persoane celebre cu numele Dumitra
Dumitra Lucan (om de știință din România)