Dominic

GEN: baiat
ORIGINE:
INTELES:
INSPIRAȚIE:
LUNGIME: lung

Numele de băiat Dominic este foarte des întâlnit în țările catolice. Se traduce prin ”nobil”, ”aparținând Domnului”, ”al Stăpânului”. La început a fost pus doar copiilor născuți duminica, însă odată cu trecerea timpului a devenit din ce în ce mai popular. 

Sfântul Dominic

Sfântul Dominic este una dintre figurile marcante ale calendarului catolic. Acesta s-a născut în anul 1175, la Caleruega, Dieceza de Osma, provincia de Burgos, în familia lui Felix Guzmán şi a fericitei Ioana de Aza. Până la 14 ani, a studiat, călăuzit fiind de un preot învăţat care era şi unchi al său, apoi a urmat cursurile de trei şi patru materii în celebrele şcoli din Palencia şi apoi patru ani de teologie. Era încă student, în timpul foametei din regiune, când a fondat o casă de primire pentru cei săraci şi, cu acea ocazie, şi-a vândut până şi cărţile. Este considerat sfântul ocrotitor al astronomilor.

Variante

Dominik, Dinko (Croația), Dominik (Cehia, Germania, Polonia), Dominicus (Olanda), Dominique (Franța), Dominik, Domonkos (Ungaria), Domenico (Italia), Dominykas, Domas (Lituania), Domingos (Portugalia, Spania)

Persoane celebre

Dominic Monaghan (actor britanic), Dominic Purcell (actor american),