Diana

GEN: fată
INTELES:
LUNGIME: scurt

Numele Diana își are cel mai probabil rădăcinile în verbul a diviniza, venit dintr-o veche limbă indo-europeană. A fost folosit din cele mai vechi timpuri, fiind una dintre zeițele din mitologia romană. Diana patrona pădurile, vânătoarea și nașterea. Numele vechii divinități romane, a cărei formă mai veche ar fi fost, după istoricul Varro, Diviana, este strâns înrudit cu diusceresc, luminos”, dwus „divin”, deuszeu”.

Totuși este folosit în mai multe limbi. În persană numele se traduce prin ”mesagerul bunăstării și al binefacerii”.

A început să aibă popularitate în onomastică încă din timpul perioadei Renașterii.

Cea mai  cunoscută persoană care a purtat numele este Diana, prințesa de Wales. Născută Spencer a fost prima soție a lui Charles, Prinț de Wales, moștenitorul tronului Regatului Unit. Fiii lor, William, Duce de Cambridge și prințul Harry, sunt al doilea și al șaselea în linia de succesiune la tronul britanic și a altor cincisprezece state. De la căsătoria din 1981 până la divorțul din 1996 a fost numită Alteța Sa Regală Prințesa de Wales. 

Variante ale numelui Diana

Dijana, Dajana (Croația),  Diane, Dianne (Franța),  Kiana (Hawaii),  Diána (Ungaria), Diāna (Letonia),  Dijana (Macedonia),  Dijana, Dajana (Serbia),  Dijana (Slovenia)

Persoane celebre

Diana, Prințesă de Wales, Diana Bulinar, gimnastă din România