Denisa

GEN: Fată
ORIGINE:
  INTELES:
   INSPIRAȚIE:
    LUNGIME: lung

    Denisa este un nume folosit cu precădere în România, Cehia și Slovacia. Destul de rar, mai sunt botezate cu variante ale prenumelui fete din Italia, Spania sau Portugalia. 

    Sfântul Denis

    Numele Denisa își are originea în numele Sfântului Denis, care a trăit în secolul al III-lea, primul episcop al Parisului. Legenda spune că a fost decapitat, dar că s-a ridicat, și-a luat capul și a mers înainte predicând Numele Domnului. Este considerat sfântul patron al Franței. Numele Denis a fost foarte populară în Franța, în Evul Mediu, iar mai apoi a fost exportat și în Regatul Marii Britanii. 

    O altă explicație a etimologiei spune că Denisa vine de la numele zeului Dionis. Acesta era în mitologia greacă zeul vegetației, al pomiculturii, al vinului, al extazului și fertilității, denumit la romani și Bacchus sau Liber. Era de asemenea poreclit Bromius, Lyaeus. Dionis era una dintre cele mai importante divinități cunoscute în antichitate.

    În Evul-Mediu, s-a încercat latinizarea numelui, astfel apărând numele Dacus, mai târziu devenit Dacian. Mai târziu, în vremurile moderne, a fost transformat în Denys și, mai apoi, în Denis

    Variante ale numelui Denisa

    Denise (Olanda), Denise, Denice, Deniece (țările vorbitoare de limbă engleză, Franța), Dionisia (Italia)

    Persoane celebre

    Denisa Dvořáková (fotomodel din Cehia), Denisa Golgota (gimnastă din România)