Darius

GEN: Băiat
ORIGINE:
INSPIRAȚIE:
LUNGIME: scurt

Numele Darius se traduce prin ”el posedă” sau, potrivit altor surse, ”cel care nu renunță la bine”, de la numele Darayava(h)us, care este alcătuit din verbul „darayamiy”, care vine tradus ca „a avea”/„a ține” și cuvântul „vasuh”, care înseamnă „bun” sau „bine”.

În onomastica din România a intrat prin intermediul grecilor sub forma Darios, fiind folosit mai ales în familiile intelectuale, de oameni educați.

De-a lungul timpului a fost folosit de regi persani sau din alte zone ale lumii. 

Darius cel Mare

Darius I cel Mare, fiul lui Hystaspes, s-a născut în anul 550 î.Hr. și a devenit rege al perșilor în 522 î.Hr.. În perioada sa, Imperiul Persan a cunoscut apogeul puterii și al întinderii teritoriale, devenind cel mai vast și cel mai puternic stat din Orientul Mijlociu. A mutat capitala Imperiului Persan la Persepolis. A anexat Punjabul în 517 î.Hr.. Pornește într-o expediție împotriva sciților în (513 î.Hr.), soldată însă cu un eșec. Darius I a vrut să cucerească Grecia, dar a fost înfrânt la Marathon (490 î.Hr.). Moare înainte de a porni în a doua expediție împotriva grecilor, în anul 486 î.Hr., sarcina de a răzbuna onoarea persană fiindu-i transmisă fiului și urmașului său la tron, Xerxes I.

Varianta feminină

Daria

Variante ale numelui Darius 

Darijo, Dario (Croația), Dario (Italia), Dariush, Daryush (Iran), Dariusz, Darek (Polonia), Darío (Spania)

Persoane celebre

Darius McCrary (actor american)