Daria

GEN: Fată
ORIGINE:
INSPIRAȚIE:
LUNGIME: scurt

Numele de fată Daria, este o formă a numelui Darius nume de origine persană și derivă elementul Darayavahus format din verbul “darayamiy” – “a ține, a avea” și “vasuh” – ‘bun, bine”. Prin urmare, numele Daria are semnificația de cel care poseda binele, cel care menține binele.

Numele Darius se traduce prin ”el posedă” sau, potrivit altor surse, ”cel care  nu renunță la bine”. În persană modernă, daryā (persană veche drayah- ) înseamnă „mare”.  Varianta masculină Dara înseamnă „bogat” sau „prosper”.

Numele a fost folosit pe scară largă în Rusia și în alte țări slave. Forma de alint folosită în Rusia este Dasha. Uneori a fost văzută și ca o formă rusă a numelui Dorothy.

De-a lungul timpului a fost folosit de regi persani sau din alte zone ale lumii.  

Sfânta Muceniță Daria a trăit în secolul al III-lea, fiind martirizată împreună cu soțul ei, Sf. Hrisant, în anul 283 d.Hr. Prăznuirea ei în Biserica Ortodoxă se face pe 19 martie.

În onomastica din România a intrat prin intermediul grecilor sub forma Darios, fiind folosit mai ales în familiile intelectuale, de oameni educați.

Regele Darius cel Mare

Darius I cel Mare, fiul lui Hystaspes, s-a născut în anul 550 î.Hr. și a devenit rege al perșilor în 522 î.Hr.. În perioada sa, Imperiul Persan a cunoscut apogeul puterii și al întinderii teritoriale, devenind cel mai vast și cel mai puternic stat din Orientul Mijlociu. Darius I a mutat capitala Imperiului Persan la Persepolis. A anexat Punjabul în 517 î.Hr.. Pornește într-o expediție împotriva sciților în (513 î.Hr.), soldată însă cu un eșec. Darius I a vrut să cucerească Grecia, dar a fost înfrânt la Marathon (490 î.Hr.). Moare înainte de a porni în a doua expediție împotriva grecilor, în anul 486 î.Hr., sarcina de a răzbuna onoarea persană fiindu-i transmisă fiului și urmașului său la tron, Xerxes I.

Variante ale numelui Daria

Daryā, Dareia, Darija, Darinka, Dariya (Serbia), Darja (Cehia), Daruška, Derya, Daryna, Tarja (Finlanda), Odarka (Ucraina)

Persoane celebre

Daria Spiridonova (gimnastă din Rusia), Daria Dmitrieva (gimnastă din Rusia)