Dan

GEN: Băiat
ORIGINE:
INSPIRAȚIE:
LUNGIME: scurt

Numele Dan este întâlnit în foarte multe culturi. Este folosit în țările scandinave unde etimologia lui este încă incertă. De asemenea, este des utilizat și de israelieni, ca omagiu adus celui de-al cincilea fiu al lui Iacob, cel care a dar naștere unuia dintre triburile israelite. Acestea sunt diviziuni tradiționale ale poporului evreu vechi. În acest caz Dan se traduce prin Dumnezeu este templul meu

Numele apare și în Biblie. Rachela, mama lui spune: „Domnul m-a judecat (dananni) si mi-a dat acest fiu”. Putem trage concluzia că se trage din verbul „dannani”, ce înseamnă „a judeca” sau de substantivul comun „judecată”, de unde sensul de „judecător”. În evreiește, Daniel se traduce prin ”Dumnezeu este judecătorul tuturor”.

De foarte multe ori, în foarte multe limbi, Dan este folosit ca și alint sau prescurtare de la numele Daniel, alături de Dany. 

 În România este utilizat și diminutivul Dănuț, putând fi o prescurtare de la Dumitru sau de la Bogdan. Numele este atestat în documentele Țării Românești în jurul anului 1385. Istoria Țării Românești cunoaște doi domni care au purtat acest nume: Dan I, fratele lui Mircea cel Bătrân (c. 1384 — 1386) și Dan II (1422 — 1431). Oricum, domnii din această perioada au făcut parte din dinastia Dăneștilor.

Prorocul Daniel este cinstit pe 17 decembrie. Sfântul Proroc Daniel s-a născut din seminția lui Iuda, seminție împărătească. A trăit cu 460 de ani înainte de Hristos. A tâlcuit visele lui Nabucodonosor, vise pe care niciun vrăjitor de la palatul acestuia nu a reușit să le explice.

Variante feminine

Dana, Daniela

Variante ale numelui Dan

Danail, Daniel, Dancho (Bulgaria),  Danijel, Danilo, Daniel, Danko (Croația),  Daniël, Daan, Dani (Olanda),  Taneli, Tatu (Finlanda), Daniil (Grecia),  Daniel (Israel),  Dániel, Dani (Ungaria), Daniele, Danilo (Italia), Daniil, Danila (Rusia), Danijel, Danilo, Danko (Serbia), Danyal (Turcia)

Persoane celebre

Dan Condurache (actor român)