Damiana

GEN: Fată
ORIGINE:
INSPIRAȚIE:
LUNGIME: lung

Numele Damiana își are originea în numele grecesc Damiands la rădăcina căruia se află cuvântul „dama”, de la verbul „damno”, care, în limba română înseamnă „a domestici” sau „a îmblânzi”.

O altă asociere făcută de istorici este cu cu numele Damia, care este cunoscută ca fiind zeița fertilității la greci.

Din greacă, numele Damian pătrunde în onomastica slava în secolul al XV-lea. Așa ajunge și la noi, fiind foarte răspândit mai ales în Transilvania. Este preferată forma de masculin, Damiana nefiind atât de apreciată de părinți.

Damiana este și o plantă, denumită afrodiziacul mayașilor pentru că are efecte în creșterea performanțelor sexuale, creșterea apetitului sexual sau a libidoului la bărbați și tonic sexual pentru femei deoarece stimulează fertilitatea prin echilibrare hormonală.

Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții doctori fără de arginți Cosma și Damian în fiecare an pe 1 noiembrie.

Sfinții Cosma și Damian

Sfinții Damian și Cosma, alături de mama lor Teodota se trăgeau din Asia Mică. Ei au practicat profesia de medici în portul Aegeae și apoi în provincia romană Siria.

Faptul că nu acceptau nici o plată pentru serviciile lor a făcut ca ei să fie numiți Anarghiroi (din cuvântul grecesc Ανάργυροι, care înseamnă „fără arginți”, de unde provine expresia „doctori fără de arginți”). S-a spus că prin aceasta ei i-au atras pe mulți la credința creștină.

Saladino d’Ascoli, un medic italian din secolul al XVI-lea, susține că excipientul medieval, o pastă alcătuită dintr-un medicament amestecat cu zahăr și apă sau miere destinat administrării orale, cunoscut sub numele de opopira, un compus complex folosit pentru a trata diverse boli, inclusiv paralizia, a fost inventat de Cosma și Damian.

Variante

Demia

Variantă masculină

Demian, Dimian, Doma, Damian