Cosmina

GEN: fată
ORIGINE:
INTELES:
INSPIRAȚIE:
LUNGIME: scurt

Cosmina este varianta feminină a numelui Cosmin. Cosmina este de origine grecească, de la Kosmas, Eosmia, Eosmos. Semnificația numelui Kosmas provine de la un mai vechi compus kosmos sau al verbului kosmein. În greaca veche kosmos avea două sensuri: “ordine” și “ornament, podoabă”. Primul dintre acestea este continuat de actualul “cosmos”.

Numele Cosmina este folosit cu precădere în România, nemaifiind regăsit și în onomastica altor țări.

Numele a ajuns la români prin din limba rusă, sub forma Cosma. Apare în documente din secolul al XV-lea atât în Țara Românească, cât și în Moldova.

Sfântul Cosma

Sfântul Cosma Etolul este prăznuit în calendarul creștin-ortodox în data de 24 august. Sfântul s-a născut în anul 1714 în Mega Dendron, Etolia (gr. Aitolia), Grecia, dintr-un tată de meserie țesător și o mamă pioasă. Cosma a călătorit în Grecia și în insule și Albania timp de 25 de ani, înființând peste 200 de școli, case de caritate și biserici rurale. A călătorit pe jos, călare pe măgar sau pe mare. Când ajungea într-un sat, le cerea localnicilor să ridice o cruce mare de lemn în piața satului. Apoi ridica o scenă lângă cruce și le predica sătenilor despre dragostea lui Dumnezeu și despre credința creștină.

Sfântul Cosma a primit de la Dumnezeu darul profeției și se știe că el a profețit inventarea telefonului, a aeroplanului și a bombardamentelor aeriene.