Claudia

GEN: Fată
ORIGINE:
INTELES:
INSPIRAȚIE:
LUNGIME: lung

Numele Claudia vine din cuvântul latin claudus care înseamnă șchiop, olog. Numele Claudius apare în Vechiul Testament, însă foarte rar. Până în secolul al XVI-lea a fost destul de rar folosit ca prenume. 

În timpul Imperiului Roman a fost numele unei familii foarte influente în viața politică. Unul dintre strămoșii  acestei familii a fost un lider al sabinilor din secolul al VI-lea i.Hr., pe nume Attius Clausus, care a adoptat numele de Appius Claudius odată cu însușirea de cetățean roman. Familia a oferit mai mulți împărați romani ai secolului I, inclusiv pe împăratul cunoscut simplu, Claudius. Acesta a fost otrăvit de către soția sa, Agripina, pentru a-i face loc fiului ei, Nero (fiul vitreg al lui Claudius), în fruntea Romei.

Sfântul Claudiu

Calendarul creștin pomenește mai mulți sfinți Claudiu: Claudiu Tribunul, care este pomenit împreună cu soţia sa muceniţa Ilaria (19 martie), Sf. mucenic Claudiu, pomenit împreună cu Castor, Sempronian şi Nicostrat. Au pătimit pe vremea împăratului Diocleţian (284-305) (9 noiembrie), Sf. Claudiu (3 februarie), Sf. mucenic Claudie, care a pătimit împreună cu Diodor, Victor, Victorin, Papia, Serapion şi Nichifor (5 aprilie)

Variante masculine

Claudiu

Variante ale numelui Claudia

Klavdiya (Bulgaria),  Klaudija (Croația), Klaudie (Cehia),  Claude, Claudie, Claudette, Claudine, Claudette (Franța), Klaudia (Polonia), Cláudia (Portugalia), Klavdiya, Klava (Rusia),  Klavdija (Slovenia), Klavdiya (Ucraina)

Persoane celebre cu numele Claudia

Claudia Schiffer (top model din Germania), Claudia Presăcan (gimnastă din România)