Semnificația numelui este legată de adjectivul provenit din latină – “clarus”. Cuvântul ca atare a fost folosit întâi cu referire la sunet (clara vox – “voce clară, răsunătoare”), apoi la senzațiile vizuale (clara lux– lumină clară), apoi în sfera spiritual-umană (cir clarus – “bărbat ilustru, faimos, glorios”).
În onomastica românească, numele a devenit faimos odată cu cea care l-a purtat cu demnitatea unei soţii de domnitor: doamna Clara, soţia domnitorului Nicolae Basarab.
Numele este des întâlnit în literatura pastorală spaniolă din perioada Renașterii, mai ales sub forma unor derivate și compuse: Clarinda, Claridea, Claridora etc. Personaje feminine cu numele Clara apar în drama lui Goethe Egmond, în Comedia umană a lui Balzac, Clarisse apare în comedia LeMenteur de Corneille sau Clarissa în romanul lui S. Richardson Clarissa, or the History of aYoung Lady.
Sfânta Clara
Sfânta Clara (n. 1193 – d. ) a fost întemeietoarea Ordinului Clariselor, atașat Ordinelor franciscane. Fiind influențată de spiritualitatea lui Francisc de Assisi, părăsește bunăstarea din casa părintească, urmând pilda și învățătura lui Iisus, își trăiește viața în sărăcie. Este cinstită în calendarul catolic pe 11 august.
Orașul Santa Clara îi poartă numele.
Variante
Klara (Germania), Chiara, Clarissa (Italia), Claire, Clarisse (Franța), Claire, Clare, Claribel, Clarinda, Kiara, Clarice (țările vorbitoare de limba engleză)
Persoane celebre
Clara Haskil – pianistă din România,